4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersin'de turizm konferansı

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu üyesi Feyyaz Yalçın, bugüne kadar turizme 45 milyar dolar yatırım yapıldığını belirterek, turizmin Türkiye'nin lokomotif sektörü haline geldiğini söyledi. 

Yalçın, Mersin Genç İşadamları Derneği (MEGİAD) tarafından düzenlenen "Mersin Turizmi" konulu konferansa katıldı. Hilton Oteli'ndeki konferansta konuşan Yalçın, uluslararası terörün her ülke için can yakan bir olay olduğunu ve bunun turizmi olumsuz etkilediğini belirterek, "Bugünlerde yaşanan orman yangınlarının tek amacı Türk turizmine darbe vurmak. Çok açık bir şekilde belli ki teröristler sistemli olarak Türk turizmine darbe vurmak amacıyla hareket ediyorlar" dedi. 

Turizmin Türkiye'nin lokomotif sektörü haline geldiğini dile getiren Yalçın, bu güne kadar turizme 45 milyar dolar yatırım yapıldığını ifade ederek, "Artık turizmde yatırım değil pazarlama aşamasına geçmemiz gerek. Mersin bir Antalya olur mu? Bu yanlış bir değerlendirme. İkinci bir Antalya oluşturmak gereksiz. Bence ikinci bir Antalya yerine, Mersin'den Mardin'e uzanan bir çerçevede kültür turizmi ön plana çıkarılmalı. Mersin, Adana, Antakya, Tarsus, Gaziantep'in kültür değerleri ön plana çıkarılmalı. Mersin'de özellikle Karboğazı turizme kazandırılmalı. Merkeze 120 kilometre uzaklıkta olan bu bölgede yaz aylarında bile kar olduğu söyleniyor. Karboğazı ile Mersin kış turizmine de açılabilir. Burada kış sporları ön plana çıkarılabilir. Mersin'de spor tesisleri zenginleştirilerek tüm spor kulüplerinin cazibe merkezi haline getirilebilir. Fakat bu konuda mutlak bir gerçek vardır ki, o da Torosland'ı hayata geçirmek. Ayrıca Mersin kongre turizminde de oldukça önemli bir yer edinebilir. Mersin Üniversitesi ve üniversitenin Tıp Fakültesi bu konuda projeler üreterek yılda en azından 100 kongre Mersin'e çekilebilir. Kısaca Mersin'de atılacak tüm adımlar kısa vadeli olarak değil uzun vadeli olarak atılmalı ve buna göre hareket edilmeli" diye konuştu. 

Mersin Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ise konuşmasında özellikle son günlerde turizm alanı ilan edilen yerlerde kadastro çalışmalarının devam ettiğini kaydederek, "Bu çalışmalar çok kısa bir süre içerisinde tamamlanabilecek şeyler değil. Fakat bu çalışmalarımızı yaparak fiili ihlaller var ise bu konuda gerekeni yerine getireceğiz. Turizm sektörüne devlet olarak üzerimize düşün görevi yapacağız" dedi.
MEGİAD Başkanı Kasım Tanrıöver de Türkiye'de turizm sektörünün, özellikle 1980 yılından sonra büyük bir gelişme gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti: 

"Ülkenin ekonomik sıkıntılar yaşadığı dönerlerde büyük bir döviz girdisi sağlayarak dış açıkların giderilmesinde, işsizliğin azaltılmasında, ödemeler bilançosunun iyileştirilmesinde önemli bir paya sahip olmuştur. Türk dış turizminin, diğer geleneksel turizm gelirlerine göre artış oranı bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 127 ile rekor düzeye çıkmıştır. Turizm gelirlerinin GSMH içindeki payı 1980 yılında yüzde 0.6'dan, 2001 yılında yüzde 6.0'a, bununla beraber turizm gelirlerinin toplam ihracat içindeki payı da aynı dönemlerde yüzde 11.2'den yüzde 28.8'e yükleşmiştir."
iha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2006 Çarşamba 21:16:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?