3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Mersin'den Arap ülkelerine elma

Geçtiğimiz yıllarda Mersin'den Balkan ülkelerine ihraç edilen elma, bu yıl yön değiştirerek Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Elma üreticisinin tek sıkıntısı, geçen kış yaşanan dolu nedeniyle rekoltenin düşük olması.

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Sorgun köyünde yetiştirilen Golden, Starking Arapkızı, Roma Güzeli cinsi elma ve bodur elma çeşitlerinin bu yıl ki ihracat adresi Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Yemen oldu.

Sorgun köyü Muhtarı Ömer Kılıç, köyde 5 bin dönüm arazi üzerinde yetiştirilen elmanın geçen yıllarda Balkan ülkelerine ihracatının yapıldığını belirterek, "Bu yıl köyümüzden yurt dışına yapılan elma ihracatı yön değiştirdi. İhracat faaliyetleri Arap ülkelerine yöneldi" dedi.

Geçen kış elmaların çiçekli döneminde yaşanan dolu yağışının bu yıl rekolte düşüklüğüne neden olduğunu ifade eden Kılıç, "Elma rekoltesi köyümüzde 10 bin tona kadar düştü. Bu sebeple bir sıkıntımız var. Elmanın kilogramı ortalama 50 YKr civarında değerlendirildi. Bu hasat döneminde bizleri tek sevindiren yeni ihracat kapılarının açılması oldu" diye konuştu.

Elmaların kalitesinin yüksek olması sebebiyle Arap ülkelerinden talebin arttığını vurgulayan tüccar Nazmi Keskin de, "Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Yemen gibi ülkeler bizden elma talep etmeye başladı. Biz de bu talepleri değerlendirmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Elmaların toplanmasından, sandıklanmasına kadarki işçilik köylüler için ayrı bir gelir kapısı oluyor.

Elma işçiliğinde çalışan genç kızlar 20 YTL yevmiye ile çeyiz paralarını çıkarıyorlar.
Hasat döneminde elma toplayarak çeyiz parası çıkardığını belirten Kadriye Doğruöz, "Evde boş oturmaktansa çalışarak çeyiz paramı çıkartıyor, aileme katkıda bulunuyorum. Elmanın bize sağladığı iş imkanından memnunuz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 15:36:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?