2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mersin'den KKTC'ye nitelikli işgücü

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacının, Mersin'den karşılanması noktasında görüşmelerin sürdüğünü ve önümüzdeki süreçte somut adımların atılacağını bildirdi. Aksoy, KKTC ile Mersin'in ortak üretim yapıp bunun üçüncü ülkelere ihraç edebileceğini belirtti.

Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (MESOB) ile birlikte KKTC'de bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunduklarını kaydeden Vali Aksoy, KKTC Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile yapılan görüşmelerde de karşılıklı işbirliği görüşmeleri yapıldığını hatırlattı. Aksoy, KKTC'de üst düzeyde temaslarda bulunduklarının altını çizerek, yapılan görüşmelerde de Mersin ile KKTC arasındaki ilişkilerin geliştirilerek, işbirliğinin sağlanması noktasında ön görüşmelerin yapıldığını söyledi.

Özellikle KKTC'de nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması noktasında kendilerinden talepte bulunulduğuna dikkat çeken Hüseyin Aksoy, "Hangi sektörlerde ve ne kadarlık bir iş gücü talebi olduğunun belirlenmesini ve tarafımıza iletilmesini istedik. Bu talep de bize iletildiğinde eğitimli ve nitelikli işgücü ihtiyacını karşılayabileceğimizi söyledik kendilerine" dedi.

Mersin'de işsizliğin ciddi bir sorun olduğunu ve bu sorunun çözümü noktasında KKTC'den kendilerine iletilen talebin de oldukça önemli bir misyon üstleneceğinin altını çizen Vali Hüseyin Aksoy, ihtiyaç duyulan alanlarda nitelikli işgücünü yetiştirdikten sonra KKTC'ye gönderme gibi bir düşünceleri olduğunu dile getirdi. Aksoy, konunun henüz netlik kazanmadığını ve görüşmelerin de sürdürüldüğüne dikkat çekerek, hedeflerinin de şu anda düşünce düzeyinde olan projeyi somutlaştırmak olduğunu söyledi.

KKTC açısından Mersin'in; Türkiye'ye ve dünyaya açılan kapısı olduğunu belirten Vali Aksoy, "Çünkü KKTC maalesef dünyada tanınmamasının yanında uygulanan ekonomik ambargo nedeniyle bazı sıkıntılar yaşıyor. İthalat ve ihracatının da büyük bir kısmını Türkiye'ye gerçekleştiriyor. Ve bu ticari hareketlilik de Mersin üzerinden yapılıyor. Dolayısıyla Mersin'in KKTC ile olan ilişkilerinde önemli bir ayrıcalığı var. Biz de bu önemli ayrıcalığı daha iyi işleyip gerek Mersin'in, gerekse de KKTC'nin ekonomik anlamda daha fazla katkı sağlaması adına bu ilişkileri geliştirme hedefimiz var" diye konuştu.

KKTC açısından Mersin'in diğer illere göre çok daha fazla anlam taşıdığına işaret eden Aksoy, Mersin'in bu durumdan faydalanıp, karşılıklı ilişkilerin de geliştirilmesi için çalışmaların da sürdürüldüğünü, özellikle ortak üretim yapabilme ve söz konusu üretimin de üçüncü ülkelere ihraç edilebilmesinin de önemli bir avantaj olabileceğini savundu. Vali Aksoy, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kıbrıs da bizim üzerimizden ya da bizim üretmiş olduğumuz bazı ürünleri Kıbrıs üzerinden ihraç edeceğiz. Bu noktada Kıbrıs üzerinde ihracatta bazı sıkıntıları var. Bu nedenle de ortak ürünler Mersin üzerinden dış ülkelere pazarlanabilir. Bununla birlikte onların ihtiyaç duyduğu ürünlerin Mersin'den üretilip oraya gönderilmesi veya ortak yapabilme gibi belirli alternatifleri ortaya koyacağız."

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 14:29:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?