5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin'e kent müzesi kuruluyor

Mersin Evlerini ve Tarihi Yapıları Koruma Derneği Başkanı Mustafa Erim, Mersin'de bir ilki gerçekleştirerek kuracakları 'Mersin Kent Tarihi Müzesi'nin kentin geçmişine ışık tutacağını ve aynı zamanda da hafızasını oluşturan bir dokümantasyon merkezi olacağını söyledi.

Mersin ve Türkiye'de tarihi yapılar üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan araştırmacı ve Mersin Evlerini ve Tarihi Yapıları Koruma Derneği Başkanı Mustafa Erim, 5 yıl önce satın aldığı 2 katlı binayı restore ettirerek müzeye dönüştürmek üzere çalışma başlattı. 'Kent Tarihi Müzesi' ile ilgili İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Erim, Kent Tarihi Müzeleri'nin insanların yaşadıkları kenti tanıma, tarihle aralarında bir bağ kurmanın yanında geçmişleriyle olan ilişkilerini yeniden şekillendirme adına ortaya atılan bir fikir olduğunu söyledi.

Bugün gelinen noktada kent tarihinin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için 'bölgesel müzeler' yerine içinde yaşanılan kenti belge ve fotoğraflarla anlatan bir müzecilik anlayışının ön plana çıktığını anlatan Erim, bu tür bir müzecilik anlayışının Türkiye açısından çok yeni bir yaklaşım olduğunun altını çizdi.

Mersin'de yaşayan insanların yaşadıkları kentin de tarihini çok iyi bilmesi gerektiğini kaydeden Erim, bu anlamda da kent merkezindeki 150 yıllık serüveni oluşturmuş olduğu müzede 'Mersin Eğitim Tarihi', 'Mersin'de Yetişen ve Kente İz Bırakan Ünlüler' ile 'Atatürk ve Mersin' başlıklı fotoğrafların yer aldığı bir teşhir salonu olacağını söyledi.

"ATATÜRK'ÜN MERSİN'E GELİŞİ MERSİN AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ"

'Mersin Eğitim Tarihi' adlı çalışmada cumhuriyet öncesi eğitimden başlayarak, cumhuriyetin ilanı ve sonrasındaki döneme kadar olan süreçte faaliyete giren eğitim kurumlarının tanıtılacağını, bu noktada da tüm hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Erim, 'Mersin'de Yetişen ve Kente İz Bırakan Ünlüler' bölümünde de Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan başta olmak üzere Atıf Yılmaz, Haldun Dormen, Musa Eroğlu, Ahmet Yeşil gibi ünlülerin yanı sıra Mersinli Ahmet ve Tevfik Sırrı Gür'ün de tanıtılacağını ve hayatlarından kesitler sunulacağını dile getirdi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Mersin'e gelişinin kent açısından çok önemli olduğunu belirten Erim, Atatürk'ün İstanbul ve İzmir'in dışında Anadolu'da en çok ziyaret ettiği kentlerin başında Mersin'in geldiğini ve bu durumun da oldukça önemli olduğunu söyledi. Erim, 'Atatürk ve Mersin' adlı fotoğraf çalışmasındaysa Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kenti ziyareti esnasında çekilen özel fotoğrafların yer alacağını kaydetti.

'Mersin'in Kurtuluşu' adı altında oluşturulan bir diğer teşhir bölümünde kentin düşman işgali ve işgalden kurtuluş sürecinde nelerin yaşandığının ortaya konulacağı bilgisini veren Erim, müzede Mersin kent tarihiyle ilgili referans kitaplardan oluşan bir kütüphanenin de hizmete sunulacağını ve bu bölümün Mersinli araştırmacılar için çok zengin bir kaynak olacağını dile getirdi. Şu anda kütüphanede bulunan kitapların sayıca yetersiz olduğuna dikkat çeken Erim, "Ama ben inanıyorum ki, kısa bir süre sonra Mersin ile ilgili olarak bütün bilgi ve belgelerin toplanıp, bunların kitap haline dönüştürüleceği çok zengin bir bölüm olacak. Bu kütüphane aynı zamanda da Mersin açısından çok önemli bir referans olacak" dedi.

'Mersin Kent Tarihi' adlı teşhir salonundaysa çok fazla detaya girilmeden belge ve fotoğraflar aracılığıyla 1830'dan günümüze kadar uzanan süreci anlatacaklarını ifade eden Erim, tüm bu çalışmaların da tamamlanma aşamasında olduğunu anlattı.

"MERSİN KENT TARİHİ MÜZESİ UMARIM KENT İÇİN BİR ÖRNEK OLUR"

Mustafa Erim, "Umarım Mersin Kent Tarihi Müzesi kent için önemli bir örnek olur. Burası özel bir müze ve burayı kendi çabalarımızla yaptık. Belki bu bir ışık olur. Mersin'de çok daha geniş bir alanda daha kapsamlı bir kent müzesi kurulur. Bu sadece bizim altından kalkabileceğimiz bir iş değil. Dolayısıyla Mersin Valiliği öncülüğünde Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi, sivil toplum kuruluşlarıyla yani kısacası halkla iç içe böylesi bir müze kurulabilir. Bu noktada biz ilk adımı attık. 'Mersin Kent Tarihi Müzesi', kentin geçmişiyle ilgili araştırmalar için kullanılacak bir mekan olacak" diye konuştu.

Müzeyi ziyaret edecek olanlara kentin belirli bir tarihiyle sınırlı bilgileri aktarmak istemediklerini vurgulayan Erim, Mersin'in M.Ö tarihinden başlayarak 1800'lü yıllara kadar geçen süreci anlatmak istediklerini ve bu süreçte kentin hangi evrelerden geçtiği, nelerin yaşandığını belge ve fotoğraflar aracılığıyla anlatacaklarına işaret etti.

Mersin'in tarihteki en önemli özelliklerinin Haçlı Orduları'nın Kudüs'e giderken kullandığı iki önemli geçit olan Sertavul ile Gülek Boğazı'nın arasında bulunması olduğuna dikkat çeken Erim, "Kentin söz konusu seferlerden etkilenmemesi mümkün değil. Bugün Erdemli ilçesinde yer alan Kızkalesi, Haçlı Seferleri döneminde yapılan bir karakol olarak öne çıkıyor" dedi.

1830'lu yılların ardından geçen 150 yıllık zaman diliminin çok hızlı bir şekilde yaşandığını ve bu süreci de önemsediklerini belirten Erim, Mersin'i Mersin yapan tarihsel sürecin de söz konusu dönem olduğunu vurguladı. Erim, müzenin aynı zamanda da Mersin'in hafızasını oluşturacak bir dokümantasyon merkezi olarak öne çıkacağını ifade etti.

Cami Şerif Mahallesi 5219. Sokak üzerindeki tarihi 2 katlı bina, 250 metrekarelik alana sahip bulunuyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 15:54:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?