30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Mersin'e 'Oyuncak Kütüphanesi'

MERSİN'E 'OYUNCAK KÜTÜPHANESİ' KURULACAK

Mersin'de okul öncesi eğitim oranının arttırılabilmesi noktasında kent genelinde 'mobil kreşler' ile birlikte 'oyuncak kütüphanesi' kurulacağı açıklandı.

Mersin ilçe Toroslar Belediyesi'nce hazırlanan, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ve Toroslar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü (TORHEM) tarafından da ortaklaşa yürütülen projenin, Avrupa Birliği (AB) Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından da desteklendiği vurgulandı. Toplam 79 bin 970 Euro'luk bir bütçeye sahip olan projeyle Toroslar'daki 33 mahalleden 420 aile ve bin çocuğun faydalanması hedefleniyor. Okul öncesi eğitim oranının arttırılmasının yanında okul öncesi çocukların eğitiminde araç gereç eksikliğinin giderilmesi amaçlanırken, projeyle birlikte aynı zamanda da eğitimci, motivasyon ve farkındalık eksikliğine de çözüm bulunması bekleniyor.

3-6 yaş grubundaki çocukları bulunan ailelerin, okul öncesi hizmetlerin önemli konusunda bilinçlendirilmesine katkı sağlayacak faaliyetlerle yürütülecek projenin, bölgedeki okul öncesi eğitim kurumlarının altyapı yetersizliklerinin giderilmesine de katkıda sağlanacağı belirtilen proje, Zirve Restaurant'ta düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıya; Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, MEÜ Rektör Danışmanı Prof Dr. Ülkü Çömlekoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Yılmaz ve TORHEM Müdürü Yusuf Ada katıldı.

“BÖLGE HALKI 'OKUL ÖNCESİ EĞİTİM'DEN HABERSİZ”

Türkiye'nin AB'ye aday olmasıyla birlikte her yıl yaklaşık 280 milyon Euro'yu, AB proje havuzuna aktardığını kaydeden Hamit Tuna, söz konusu kaynağı da yine Türkiye'ye çekebilme adına çaba sarf ettiklerini belirterek, bugüne kadar AB'den hibe desteği alan toplam 21 projenin 8'inin Toroslar Belediyesi'ne ait olduğunu hatırlattı. Toroslar'da 2008 yılında yapılan adrese dayalı nüfus sayımına göre; 3-6 yaş grubunda 14 bin 424 çocuk bulunmasına karşın, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre 2 bin 210 çocuğun, okul öncesi eğitim hizmetlerinden faydalandığı bilgisini veren Tuna, bölgede okul öncesi eğitimden faydalananların oranın yüzde 22 gibi oldukça düşük kaldığını anlattı.

Yapılan son nüfus sayımına göre bölgede yaklaşık 252 bin kişinin yaşadığını ve bunun yüzde 47.2'sinin göçle bölgeye yerleştiği bilgisini de veren Tuna, göçün beraberinde getirmiş olduğu en önemli sorununsa; kentsel yaşamda 'gecekondu' kesimlerde ikameti zorunlu hale getirmesi olduğunun altını çizdi. MEÜ Eğitim Fakültesi'nce bölgede 2006-2008 yılları arasında yapılan araştırmalara dikkat çeken Tuna, buna göre ilçenin dezavantajlı konumda olan halkının yüzde 58.2'sinin okul öncesi eğitim hizmetlerinden habersiz olduğunu ortaya koydu.

“ÇOCUKLARIN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME KATILIMI OLDUKÇA DÜŞÜK”

Hamit Tuna, çocukların gelişimi ve sosyalleşmesi noktasında 'okul öncesi eğitim'in öneminin her geçen gün arttığına işaret ederek, buna rağmen Toroslar'da 3-6 yaş grubundaki çocukların, okul öncesi eğitime katılımının oldukça düşük olduğunu söyledi. Bu oranın arttırılması adına MEÜ ve TORHEM ile birlikte; 'Çocuklarımız İçin El Ele Projesi'ni hayata geçirdiklerini belirten Tuna, “Projeyle birlikte okul öncesi eğitim oranını arttırmayı hedefliyoruz. Yine bölgede 54 adet okul öncesi eğitim kurumu faaliyet göstermekle birlikte söz konusu kurumların toplam kapasitesi yaklaşık 4 bin 500 kişi. Dolayısıyla bölgedeki hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye sahip olmadığı da bir gerçektir. Bu kurumların eğitim sınıflarında çocukların zihinsel, bedensel ve psiko-sosyal gelişimlerinde önemli bir araç olan eğitsel oyuncakların yetersizliği de öne çıkmaktadır. Bu proje okul öncesi çocukların eğitimindeki araç gereç eksikliğini gideren bir çözümdür” dedi.

“OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARININ ALTYAPISI GÜÇLENDİRİLECEK”

Okul öncesi eğitim kurumlarında yapılan araştırmalarda; eğitimcilerin motivasyon problemi yaşadığını ve alanlarındaki yeni uygulamalardan uzak kaldığını açıkça ortaya koyduğunu dile getiren Tuna, projeyle birlikte aynı zamanda da eğitimci motivasyon ve fakındalık eksikliğine de bir çözüm ortaya koyacaklarını savundu. Tuna, “Bu projeyle 3-6 yaş grubunda çocukları bulunan ailelerin okul öncesi hizmetlerin önemi konusunda bilinçlendirilmesine katkı sağlayıcı faaliyetler yürütülecek, bölgedeki okul öncesi eğitim kurumlarının altyapı yetersizliklerinin giderilmesine katkı sağlanacaktır” dedi.

Proje kapsamında, bölgedeki paydaşlar arası işbirliği örnek modelinin oluşturulması ve işbirliği modeli oluşturulmasıyla bölgedeki okul öncesi eğitim hizmetlerinin geliştirilmesine pozitif yönde katkı sağlanacağını ifade eden Tuna, bunun yanında projeden ilçe sınırları içerisinde bulunan 33 mahalleden 420 aile ve bin çocuk faydalanacağını, bununla birlikte yine ilçedeki 54 adet okul öncesi eğitim kurumu ve 60 eğitimci de projeden doğrudan ve olumlu olarak etkileneceğini belirtti.

“TÜRKİYE 'ÇOCUK ÖNCESİ EĞİTİM'İN ÖNEMİNİ GEÇ FARK ETTİ”

Tuna, konuşmasını şöyle sürdürdü; “12 ay sürecek projenin önemli artıları olan 'mobil kreş' ve 'oyuncak kütüphanesi', proje sonunda da bölgedeki okul öncesi eğitim kurumları ve dolayısıyla bölgedeki dezavantajlı çocuklara hizmet vermeye devam edecek. Bu projenin sağladığı artıların gerek bölgedeki diğer kurumlar tarafından, gerekse de ulusal bazda örnek alınarak projenin geniş bir yarar ve etki oluşturmasını bekliyoruz. Bütün güzellikleri içinde barındıran bu kentte daha sağlıklı, huzurlu ve güven ortamı içerisinde bir yaşama ve çalışma düzeni oluşturma gayreti içerisindeyiz.”

Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak ise, Türkiye'nin okul öncesi eğitimin önemini geç fark ettiğini vurgulayarak, bugün Uzakdoğu ülkelerinin bu alanda kendini geliştirip, okul öncesi eğitimde yüzde 100'e ulaşırken, Türkiye'nin kendisini bu alanda yeni yeni geliştirdiğini ifade etti. Toroslar'da bu alanda ortaya konulan çalışmalarla birlikte 6 ve 5 yaş grubunda yüzde 100'e ulaştıklarını, diğer yaş gruplarındaysa yüzde 100'e ulaşabilme adına fiziki mekan sorunu yaşadıklarına dikkat çeken Çıtak, mekan sorununu çözülmesi adına da başlatılan çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

“TÜM KURUM VE KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ”

MEÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu da, Toroslar Belediyesi ile proje bazındaki işbirliklerinin 6 yıllık bir geçmişe dayandığını hatırlatarak, daha önce 3 ayrı projede belediyeyle ortak çalışmalarda bulunduklarını anlattı. Çömlekoğlu, sadece Toroslar Belediyesi ile değil, kente ihtiyaç duyan her kamu kurum ve kuruluşunun yanında sivil toplum kuruluşlarına da üniversite olarak gerekli desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi. 'Çocuklarımız İçin El Ele Projesi' kapsamında gerçekleştirilecek olan çalışmalara gerekli desteği vereceklerini kaydeden Çömlekoğlu, projenin başarılı bir şekilde amacına ulaşacağına da inandığını söyledi.

MERSİN'E 'OYUNCAK KÜTÜPHANESİ' KURULACAK
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2011 Perşembe 15:37:04
Güncelleme :28 Ocak 2011 Cuma 10:58:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?