30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

Mersin'e sahip çıkacaklar

MERSİN'E SAHİP ÇIKACAKLAR

Mersin Gönüllüleri'nce 'Mersinliyiz ama farkında mıyız?' sloganıyla hayata geçirilen; 'Evimiz Mersin Projesi' ile birlikte insanların yaşadıkları kenti sahiplenmesi ve kent hakkında fikir ürütmeleri amaçlanıyor.

Türkiye'de 'kentlilik bilinci'nin geliştirilebilmesi noktasında ilk defa uygulamaya konulan projeyle ilgili olarak, Mersin Kent Tarihi Müzesi'nde bir tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Kentte faaliyet gösteren 7 farklı hemşehri derneğiyle ortaklaşa yürütülen projeyle ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan Mersin Gönüllüleri Sözcüsü Serkan Arıcı, Türkiye'de özellikle 1970'li yıllardan sonra yoğun göç olgusunun gündemi meşgul etmeye başladığını hatırlattı.

Arıcı, göçün zararları veya yararları tartışılırken, göçle gelen insanların kendi aralarında daha düzenli örgütlenebilmeleri amacıyla 'hemşehri dernekleri' kurulduğunu dile getirdi. Geçen zaman içerisinde söz konusu sivil toplum örgütlerinin, kentlilik bilincinin gelişmesine katkı vermekten öte, kendi içlerine kapanık bir görüntü verdiğine dikkat çeken Arıcı, bu anlamda Türkiye'deki 'hemşehri dernekleri' bulundukları kent için veya aidiyet duygusunun arttırılması için çalışma yapmadıklarını vurguladı.

Arıcı, “Mersin dinamiklerine daima güvenen Mersin Gönüllüleri, hazırlamış oldukları bu çalışmayla Mersin'deki hemşehri derneklerinin bir araya gelebileceğini, hem de kentlilik bilincinin arttırılması için bir arada olabileceklerini anlatmak istiyor. Büyük bir gururla belirtmek isteriz ki, bu dernekler Türkiye'de ilk defa 'kentine katkı vermek amacı' ile bir araya gelir ve üretiyorlar. Bunu ülkemiz için umut veren, Mersin için de gurur veren bir gelişme olarak görüyoruz” dedi.

Çalışma kapsamında Mersin'de faaliyet gösteren 7 hemşehri derneğiyle pilot çalışma yaptıklarını anlatan Arıcı, ana fikrin de; ülke gündemine hatta Mersin gündemine getirilmeyen çok önemli 'Mersinli' özelliklerinin gündeme taşınması olduğunu söyledi. Arıcı, yapılan çalışmalarla birlikte söz konusu derneklere üye olan ailelerin, 15-16 yaş gruplarındaki çocuklarıyla Mersin'in, Türkiye'ye ve dünyaya mal olmuş 'en' ve 'ilk' özelliklerini araştırıp, bunu bir yayın haline getirdiklerini belirtti.

Arıcı, “Bu çalışma sonunda genç kardeşlerimizin aidiyet duyguları gelişmeye başlamış, hem de Mersinli bilgilerle Türkiye gündemine yepyeni bir soluk getiriyorlar. Hemşehri derneklerimize önderlik eden Mersin Gönüllüleri, ortaya çıkan 'Evimiz Mersin' çalışmasında genç kardeşlerimizin özel cümlelerine de yer verildi. Böylece araştırmaları esnasında daha iyi tanıdıkları ve evleri olan Mersin ile ilgili kaygı ve önerilerini paylaşmışlardır” diye konuştu.

Mersin Gönüllüleri olarak, umudu olmayan kentlerin vizyonsuz, projesi ve kaygısı olmayan kentlerin de lobisiz olacağına inandıklarını ifade eden Serkan Arıcı, ortaya koymuş oldukları çalışmayla birlikte aynı zamanda da Türkiye'de ilk defa hemşehri derneklerinin yaşadıkları kente umut vermeye çalıştığını, bu nedenle de projeyi önemsediklerini de sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Betül Kaplaner, Furkan Subaşı, Turan Sarıabacı, Özge Ayneci, Oğuzhan Şahin, Fulden Uğur ve Deniz Gören, Mersin'in 'ilk'leri ile ilgili olarak gazetecilere bilgi verdi.

MERSİN'E SAHİP ÇIKACAKLAR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2011 Çarşamba 16:06:04
Güncelleme :9 Şubat 2011 Çarşamba 16:18:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?