26
Nisan
2024
Cuma
MERSİN

Mersin'e tarım gıda teknoparkı

TÜRKİYE'NİN İLK TARIM GIDA TEKNOPARKI MERSİN'DE YAPILACAK

Türkiye'nin ilk Tarım Gıda Teknoparkı, Mersin'de kurulacak. Sektörün dünyada rekabetçiliğinin artırılması için gerekli teknolojik altyapıyı sunması beklenen teknoparkla birlikte aynı zamanda tarım gıda sektöründe bir Mersin markası oluşturulması hedefleniyor.

Yapılan çalışmalar kapsamında; 2009 yılı Aralık ayında Mersin Valisi Hasan Güzeloğlu başkanlığında Tarım Gıda Teknoparkı Kurucu Heyeti bir araya gelirken gerekli çalışmaların da Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Sekreteryası'nda başlatıldığı hatırlatıldı.

Kurulması planlanan teknoparkın, Erdemli ilçesinde yer alan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile Tarsus Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüleri'ne tahsisli alanların bir kısmında iki ayrı yerleşke olarak hayata geçirileceği

bildirildi. Önümüzdeki günlerde kuruluş çalışmaları kapsamında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na yapılabilirlik raporu sunulacağı, söz konusu raporun da 2011 yılı Şubat ayında tamamlanmasının öngörüldüğü açıklandı.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, bugün 7 milyar olan dünya nüfusunun 2020 yılında 8.5 milyara, 2050 yılında da 12 milyara ulaşacağının tahmin edildiğine dikkat çekti. Aşut, mevcut kaynakların giderek azalması değişen iklim koşulları gibi nedenlerin nüfusun doyurulması noktasında tarım-gıda sektöründe doğayı tahrip etmeden sürdürülebilir koşullarda bilgiye dayalı üretim sistemlerini zorunlu kıldığını söyledi. Aşut, 21. yüzyılın tarım yüzyılı olarak adlandırılmasının en önemli nedeninin de bu

dönüşüm olgusu olduğunu bildirdi. Aşut, bilgi teknolojilerine dayalı üretimin en önemli kozunun tarım gıda teknoparkları olduğuna işaret ederek Tohumdan Sofraya sloganıyla özetlenebilecek bir misyon üstlenen teknoparkların; dayanıklı tohum türlerinin geliştirilmesi, yeni üretim tekniklerinin oluşturulması ve gıda güvenliği konularında başrol oynayacağını savundu.

MERSİN TARIM ÜRETİMİ VE GÜÇLÜ ALTYAPISIYLA ÖNE ÇIKIYOR

Dünyanın en gelişmiş ülkelerini oluşturan endüstri toplumlarının bilgiye dayalı üretim için gerekli çalışmalara başladıklarını dile getiren Aşut, "Ancak, büyüyen Asya ekonomilerinin sağladığı refah, değişen iklim koşulları, doğada oluşturulan tahribat gibi faktörler bu ülkelerin önündeki en önemli zorlukları oluşturuyor" dedi. Dünyadaki bu manzaranın Mersin'i, büyük tarımsal üretimi, güçlü alt yapısı ve devasa potansiyeliyle öne çıkardığını anlatan

Aşut, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya Kenti Mersin sloganıyla başlayan ve 21. yüzyılda tarım ve gıdanın da içinde bulunduğu üç büyük sektörle küresel rekabette öne çıkmayı amaçlayan kentte, Tarım Gıda Teknoparkı sektörü ayağa kaldıracak önemli bir dayanak noktasını oluşturuyor. Mersin'de Tarım Platformu koordinasyonunda bir araya gelen karar vericiler, Mersin'in 2023 yılında yenilikçi ve yüksek kaliteli tarım ve gıda üretimi yapan, en son teknolojilerle bunları işleyen ve geniş bir coğrafyaya pazarlayan,

üstün lojistik hizmetleri ile üretici ve tüketiciyi buluşturan uluslararası bir üs olması üzerine çalışıyor."

Şerafettin Aşut, Mersin'e kurulması planlanan Tarım Gıda Teknoparkı ile birlikte sektörün dünyada rekabetçiliğinin artırılması için gerekli teknolojik altyapının sağlamasının hedeflendiğini ifade etti. Şerafettin Aşut, teknoparkın bir diğer amacının da; araştırmacılarca üretilen bilginin ticarileştirilmesinde aracı rolü üstlenmesi ve sektörün ihtiyacı olan danışmanlık hizmeti arzını sağlama avantajı olduğunu anlattı.

Aşut, teknoparkla birlikte aynı zamanda bölgenin mevcut üretim potansiyelinin harekete geçirilmesinin yanında tarım gıda sektöründe bir Mersin markası oluşturulmasının da belirlenen hedefler arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2011 Pazartesi 11:12:04
Güncelleme :17 Ocak 2011 Pazartesi 15:22:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?