5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin'e yeni konteynır limanı

Türkiye'nin dünyaya açılan önemli deniz kapılarından biri olan Mersin'e, yeni bir konteynır limanı yapılacağı bildirildi. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında da yılda ortalama 3 bin 500 gemiye hitap edebilecek; 350 metre uzunluğunda 60 bin DWT'lik büyük gemilerin yanaşabileceği bir liman yapılacağı açıklandı.

 Özelleştirilen Mersin Limanı'nın gelecekte bölgedeki hareketlilik karşısında yetersiz kalacağı düşüncesiyle yola çıkılan; 'Yeni Konteynır Limanı Projesi' kapsamında ihtiyaç duyulan yaklaşık 271 hektarlık alanın da denize yapılacak dolguyla elde edileceği kaydedildi. Yeni limanda ilk etapta 1 milyon TEU olan yıllık konteyner kapasitesinin, 20 yılda 10 milyon TEU'nun üzerine çıkması bekleniyor.

Devlet Liman Hizmetleri (DLH) tarafından yaklaşık 10 yıldır sürdürülen Mersin Limanı'nı iyileştirme ve genişletme çalışmalarında son aşamaya gelindiğine işaret ediliyor. Altınok, Areas ve CSM firmalarının oluşturduğu konsorsiyum tarafından DLH adına hazırlanan projeyle 'ÇED Raporu'nun tamamlanmasının ardından mevcut limanın ön mendirek tarafında 270 hektarlık alan doldurularak, yeni bir liman inşa edilecek. 2011'de başlaması planlanan inşaatta etap etap yol alınacak. 2015'te tamamlanacak ilk etapta 85 hektarlık alanın doldurulması planlanıyor. Projenin tamamı ise 2035'te sona erecek.

Avrupa Birliği (AB) tarafından da desteklenen limanın işletmeye açılmasıyla birlikte 600 kişiye iş imkanı sağlanacak. Yılda ortalama 3 bin 500 gemiye hitap etmesi beklenen limanla ilgili proje çalışmalarının da sürdürüldüğüne dikkat çekilirken, projenin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'nin uluslararası konteynır taşımacılığında çok bir eksikliğinin giderilmiş olacağı vurgulanıyor. Projenin planlanan konumu, karayolu, demiryolu ulaşımı bağlantı olanaklarıyla da uluslararası transit taşımacılığında önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor. Söz konusu projenin de Mersin Limanı'ndan bağımsız bir proje olduğu ifade edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 12:39:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?