8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Mersin'i karıştıran iddia

Mersin'de "Barzani ailesine bağlı şirketler olduğu" iddiaları araştırılıyor. Güvenlik birimleri oda kayıtları üzerinden inceleme yaptı. "24 şirketin Barzani ailesiyle ilişkili olduğu" iddia ediliyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani'nin "Mersin'de firmaları olduğu" iddiaları üzerine, denetimleri sıklaştırdıklarını açıkladı.
Odaya kayıtlı 17 bin firmanın bulunduğunu, bunlardan 350'ye yakınının yabancı firmalardan oluştuğunu belirten Şarman, yabancı firmaların yaklaşık 80'inin Irak kökenli olduğunu ve çoğunluğu Mersin Serbest Ticaret Bölgesi'nde faaliyet gösterdiğini söyledi.

Milliyet'in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Mersin'de 80'i sadece Iraklıların kurduğu, kalanı Türk vatandaşı ortaklı olmak üzere, sadece Kuzey Irak'a yönelik ticaret yapan şirket sayısı 149. Bunlardan 24'ünün, Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin Başkanı Mesud Barzani'nin yeğeni, Kuzey Irak'taki yerel Kürt hükümetinin Başbakanı Neçirvan Barzani ile ilişkisi olduğu, şirket ortaklarından bazılarının Neçirvan Barzani'nin talimatıyla hareket eden kişiler olduğu iddia ediliyor.

Bu şirketler, içki, sigara, çay, şeker ve pirinç ticareti ile uğraşıyor ve Kuzey Irak'ın bu konulardaki ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Kuzey Irak ile ticaret yapan şirketler hakkında Mersin Ticaret Odası kayıtları üzerinden inceleme yapıldığı öğenildi. Bu şirketlerin faaliyetleriye ilgili olarak herhangi bir 'yasadışılık' tespiti henüz yapılmadı ancak Barzani ailesiyle ilişkili olduklarına ilişkin bazı bulgulara ulaşıldı.

Liste üzerinde inceleme

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı olan ve başka bölgelerin yanı sıra Kuzey Irak'a yönelik ticaret yapan şirketler de dahil, bölgeyle ticaret yapan şirket sayısının 430 olduğu belirtildi. Bunların arasında Türkmen işadamlarının kurduğu şirketler de bulunuyor.

Güvenlik birimlerinin elindeki faaliyeti durdurulmuş olanlar dahil 430 isimlik liste üçe ayrılarak (yalnızca Kuzey Iraklıların kurdukları şirketler, Türk vatandaşları ile ortak kurulan şirketler ve Türk vatandaşlarına ait şirketler) incelendi.


Daha önce de askeri ve sivil güvenlik birimlerinin raporlarında K.Irak'ta üretilen sahte sigaraların Türkiye piyasasına sokulmasında da Barzani ailesine bağlı şirketlerin rol aldığı, transit ticaret kapsamında Türkiye'ye sokulan kaçak sigaralarla PKK'ya finansman sağlandığı iddiaları yer almıştı.

Şaman: Ticaret erbabına yardım etmeye hazırız

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman, dün yaptığı açılamada, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani'nin "Mersin'de firmaları olduğu" iddialarıyla ilgili, denetimleri sıklaştırdıklarını açıkladı.

Şaman, odalarına kayıtlı 17 bin firmanın bulunduğunu, bunlardan 350'ye yakınının yabancı firmalardan oluştuğunu belirtti.


Yabancı firmaların yaklaşık 80'inin de Irak kökenli olduğunu ve çoğunluğu Mersin Serbest Ticaret Bölgesi'nde faaliyet gösterdiğine işaret eden Şaman, "Ancak bunların içinde Türkmen soydaşlarımızın firmaları da var. Kerkük'ten ve Musul'dan üye firmalarımız var" dedi.

Barzani'nin doğrudan ismini taşıyan, onun adına kayıtlı faaliyet gösteren firma bulunmadığını belirten Şaman, ancak Barzani'nin "Mersin üzerinden ticaret yaptığı, buradan para temin ettiği" yolundaki iddiaları önceden beri değerlendirdiklerini, son gelişmelerle de denetimlerini sıklaştırdıklarını belirtti. Şaman, şunları söyledi:

"Bizim görevimiz, tüm üye firmalarımızın faaliyetlerini yasalara uygun sürdürmelerini sağlamak. Ülke menfaatlerine aykırı, ülkemizin birlik ve bütünlüğüne zarar verebilecek bir faaliyete göz yummak söz konusu olamaz. Zaten devletin ilgili birimleri de bu firmaları sürekli kontrol ediyor.


Ülkemizin ekonomisine fayda sağlayacak her ticaret erbabına ve sanayicisine yardımcı olmaya hazırız. Ancak söz konusu ülkenin birlik ve bütünlüğü ise başka hiçbir söze gerek kalmaz. Bu konuda son derece hassas davranıyoruz."


Şaman, daha önce de Mersin Serbest Bölgesi ile ilgili spekülasyonlar yapıldığını, bunun hem serbest bölgeye hem de Mersin ekonomisine zarar verdiğini, bu nedenle firmaları mercek altında tutmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Nedim Şener/milliyet
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2007 Salı 11:31:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?