5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin'in %12'si engelli

MERSİN'İN YÜZDE 12'Sİ ENGELLİ

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, kentte yaşayanların yüzde 12'sinin engelli olmasına karşın, bu engellilerin kim olduğu ve hangi engel grubunda yer aldığına dair sağlıklı bilgilerin olmadığını söyledi. Aksoy, engellilerin bir kenara itilmeden ve içine kapanmalarına fırsat verilmeden toplumun kucaklaması gerektiğini vurguladı.

Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Mersin Şubesi ile Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) Mersin İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa organize edilen; 'Meslek Edindirme Kursu' tamamlandı. Kursa katılanlaraysa Gazi Lisesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen törenle sertifikaları takdim edildi. Törene; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un yanı sıra Vali Yardımcısı Kadir Okatan, İŞKUR İl Müdürü Fevzi Büyükkaya, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Azmi Gülşen, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Eyüp Güler, ZİÇEV Genel Sekreteri Müge Koral ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan Vali Hüseyin Aksoy, engellilerin toplumla bütünleşmeleri, onların kendi başlarına bir birey olarak hareket ederek, yetenek ve tecrübelerini ortaya koyabilmeleri noktasında bu tür mesleki kursların oldukça önemli olduğunu vurguladı. Engellilerle ilgili olarak gerek bireysel, gerekse de sivil toplum kuruluşlarının yapması gereken oldukça önemli çalışmalar olduğuna dikkat çeken Aksoy, bu noktada da Valilik olarak üzerlerine düşen görev ve sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştıklarını anlattı.

Mersin'de yaşayanların yüzde 12'sinin engelli olmasına karşın, söz konusu engellilerin kim olduğu ve hangi engel gruplarında yer aldığına yönelik sağlıklı bir veri olmadığını vurgulayan Aksoy, bu sorunun aşılabilmesi adına da 2006 yılında 'Engellilerin Tespiti, Engellilere Yönelik Psikolojik Destek ve Yaşam Kalitesi Desteğinin Arttırılması Projesi'nin hayata geçirildiğini anlattı. Proje kapsamında yapılan çalışmalarla birlikte kent genelinde 30 bin 200 engellinin tespit edildiğini kaydeden Hüseyin Aksoy, bunun da yüzde 50'lik bir bölümünü kronik rahatsızlığı olan engellilerin oluşturduğu bilgisini verdi.

Kentteki engelli sayısının doğru ve gerçekçi bir şekilde ortaya konulabilmesi adına; İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün ortak bir çalışma içinde olduğuna dikkat çeken Vali Aksoy, "Devletin engelli vatandaşlarımız için sunmuş olduğu imkanlardan yararlanamayan engelliler varsa, bunları tespit edip bu imkanlardan faydalanmasını sağlamayı hedefliyoruz. Eğitim alabilecek düzeydeki engellileri de okula kazandırmanın yanında çeşitli kurslarla onların engellerini aşmalarına imkan sunmak istiyoruz. Sadece engellilerin değil, onların ailelerini de düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde engelli ailelerine yönelik psikolojik destek verilebilmesi adına hazırlanan projeyi hayata geçireceğiz" dedi.

Engelli sorununun toplumun genel bir sorunu olduğunun altını çizen Aksoy, bir gün herkesi engelli olabileceğini uyarısında bulunarak, herkesin bu bilinç doğrultusunda hareket ederek, engellilerin önündeki engellerin aşılması, onların bir kenara itilmeden ve kendi içlerine kapanmadan yeniden topluma kazandırılması noktasında çaba sarf etmesi ve onları kucaklaması gerektiğini savundu. Konuşmaların ardından Vali Hüseyin Aksoy, açılan mesleki kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikalarını takdim etti.

MERSİN'İN YÜZDE 12'Sİ ENGELLİ
İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2009 Perşembe 10:49:00
Güncelleme :24 Aralık 2009 Perşembe 11:10:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?