4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersin'in alternatif ürünü 'kivi'

MERSİN'İN ALTERNATİF ÜRÜNÜ 'KİVİ' OLDU

Mersin'de alternatif ürün arayışları kapsamında 1990'lı yıllarda Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde yapılan deneme üretimleri sonucunda; bölge iklimine uygun olduğu tespit edilen kivinin, kentte yaygınlaşmaya başladığı bildirildi.

Her geçen gün tarım arazilerindeki payı artan kiviyle ilgili olarak üreticilerin bilgilendirilmesi, doğru ve yerinde bir üretim stratejisi izlenmesi noktasında Mersin Ziraat Odası, Toroslar İlçe Tarım Müdürlüğü ortak bir çalışma başlattı. 'Köylerde Uygulamalı Çifçi Eğitimi Çalışmaları' çerçevesinde merkez ilçe Toroslar'a bağlı Çağlarca Köyü'ndeki çiftçilere yönelik olarak düzenlenen kivi yetiştiriciliği eğitimineyse yoğun ilgi gösterildi. Güzelyayla Belediye Başkanı Yakup Yeni, İlçe Tarım Müdürü Veysel Kahraman ve Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel'in de hazır bulunduğu toplantıya köy muhtarlarının yanı sıra bölge üreticileri de katıldı. Ziraat Yüksek Mühendisi Teberdar Çalışkan, sinevizyon eşliğinde sunum yaparak kivi yetiştiriciliği konusunda katılımcılara bilgi verirken, kendisine yöneltilen sorulara da yanıt verdi.

Burada konuşan Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ise, alternatif ürünün tarım sektörü açısından önemine dikkat çekerek, bölge üreticileri için alternatif ürün arayışları ve bu konuda yapılan çalışmaların da sürdürüldüğünü anlattı. Bu konuda da başta Mersin Üniversitesi olmak üzere Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Ziraat Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası ve Veteriner Hekimler Odası ile ortak hareket ettiklerini vurgulayan Gökçel, söz konusu kurumlarla da uyum içinde çalıştıklarını dile getirdi. Gökçel, amaçlarının; kent üreticisine katkı bulunularak insan ve çevre sağlığına duyarlı, çiftçilerin de yapmış oldukları üretim faaliyetlerinde kazançlı olmalarını sağlayacak bir üretim gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi.

Ekonomik altyapısı olmaması nedeniyle kurulan üretici birliklerinin, bir takım sorun ve sıkıntıları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Cengiz Gökçel, her türlü olumsuzluğa karşın, bu tür birliklerin kurulmasına katkı verilmesi ve üreticilerin de söz konusu birlik çatısı altında bir araya gelip, güçlerini birleştirmesini de önemsediklerini ifade etti. Toroslar İlçe Tarım Müdürü Veysel Kahraman da tarımsal eğitimin oldukça önemli olduğunu belirterek, bu tür çalışmaların önümüzdeki günlerde de sürdürüleceği kaydetti.

MERSİN'İN ALTERNATİF ÜRÜNÜ 'KİVİ' OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2010 Cuma 13:07:05
Güncelleme :2 Temmuz 2010 Cuma 13:32:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?