4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

'Mersin'in dayısı Kürşat Tüzmen'

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, bugün Mersin'in karşılaşmış olduğu sorun ve sıkıntıların aşılarak, çözüme kavuşturulması noktasında bir 'dayı'ya ihtiyaç duyduğunu ve bunun da Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen olduğunu söyledi.

Eğer bir ürün üretiliyorsa, bunun mutlaka transfer edilmesi, herhangi bir yerde depolanması ve gerektiği durumlarda da ambalajlanması gerektiğinin altını çizen Aşut, buradan yola çıkıldığında da lojistiğin sadece 'taşımacılık' olarak yorumlanmasının da yanlış olacağını savundu. Aşut, "Eğer siz üretim yapıyorsanız; mutlaka ve mutlaka lojistiğini de yapmak zorundasınız. Biliyorsunuz RIS Mersin Projesi ile birlikte 3 ana sektör öne çıktı. Bunlar; tarım ve tarıma dayalı gıda, turizm ve lojistik
sektörleriydi. Lojistik, yıllardır Mersin için önemli bir çıkış kapısıydı. Ancak bugün gelinen noktada bu sektörü daha derli toplu bir hale getirmek zorundayız. Bu noktada da başta Devlet Bakanımız Kürşad Tüzmen olmak üzere Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan çok ciddi destekler alıyoruz.

Yapılan çalışmalar kapsamında da; 'Lojistik Stratejileri Master Planı' ortaya çıktı. Yani biz projeler üzerinde çalışıyoruz. Bir başka deyişle de proje bazlı işler yapıyoruz. Burada bir gerçeği çok iyi ortaya koyabilmek lazım. Eğer proje bazlı çalışırsak, gerekli desteği de alabiliyoruz. Son süreçte yapılan çalışmalara baktığımız zaman bunun örneklerini görebilirsiniz" dedi.

"PROJE BAZINDA DESTEK ALABİLMEK İÇİN BİR DAYINIZIN OLMASI LAZIM"
"Projeler bazında yapılan çalışmalara gerekli desteği alabilmek için de mutlaka bir dayınızın olması lazım" görüşünü savunan Aşut, bu noktada da Mersin'in dayısının; Devlet Bakanı ve Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen olduğunu iddia etti. Aşut, söz konusu destekle birlikte bugün Mersin'de 'Lojistik Stratejileri Master Planı'nın hazırlandığını, lojistikle ilgili olarak önemli çalışmaların da tamamlanma aşamasında olduğuna dikkat çekti. Dünyanın farklı bölgelerinde kurulan 'lojistik merkezleri'ne çeşitli ziyaretler gerçekleştirip, incelemelerde bulunduklarını hatırlatan Şerafettin Aşut, bu noktada da Mersin ile İtalya'nın Trieste Limanı arasında bir süre önce başlatılan Ro-Ro seferlerini hatırlattı. Aşut, başlatılan taşımacılıkla birlikte Mersin ile Avrupa'nın göbeği olarak nitelendirilen Almanya'nın Franfurt kenti arasında bir bağlantı kurulduğunu anlattı.

"MERSİN-TRİESTE RO-RO HATTI ÖNEMLİ BİR HAREKETLİLİK SAĞLADI"
Hayata geçirilen projenin, azımsanacak küçük bir proje de olmadığını ifade eden Aşut, "Mersin için hazırlanan; 'Lojistik Stratejileri Master Planı' içinden çıkan bir proje bu. 4-5 yıldır bu proje üzerinde çalışıyorduk. Ama bu çıkış gerçekten önemli. Mersin, şu anda Ortadoğu'nun lojistik merkezi, aynı zamanda da Franfurt da Avrupa'nın lojistik merkezi. İki merkezi birbirine bağlayan; Mersin-Trieste Ro-Ro Hattı hayata geçirildi. Böylelikle hareket de başlamış oldu. İlk başta beklentiler bu kadar yüksek değildi. Firmalar korkuyordu ve aynı zamanda da sıkıntılıydı. Riskli bir dönemde harekete geçmekten korkuyorlardı. Biz sanayici ve ihracatçılar, rekabet şansımızı arttırabilecek her türlü çalışmanın yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz. Seferlerle birlikte taşımacılıkta yüzde 20'ye varan bir indirim söz konusu. Bunun yanında daha süratli bir nakliye sisteminin kurulmasını destekledik. İlk seferi 40 araçtı, ikinci seferi de 70 araçtı. Bir de bunun karşıdan gelişi var. Hal böyle olunca da çok etkin bir
hareketlilik sağlamış olduk" diye konuştu.

"TÜZMEN MERSİN'İN CAN DAMARLARININ ÜZERİNE OTURMUŞ BUNU MERSİN İÇİN YÖNLENDİRİYOR"
Yaş sebze-meyve ihracatının nisan ayı sonu itibariyle başlayacağını hatırlatan Aşut, söz konusu ihracatın da Avrupa'ya gerçekleştirileceğini ve bu noktada da Ro-Ro seferlerinin öneminin bir kez daha ortaya çıkacağını vurguladı. Bu seferlerin hayata geçirilmemiş olsaydı yaş sebze-meyve ürünlerinin TIR'lar vasıtasıyla günler süren bir karayolu yolculuğunun ardından Avrupa'ya ulaştırılacağını, böylelikle de zamanında ve kaliteli bir ürün de sunulamayacağının altını çizen Aşut, ancak seferlerle birlikte hem süratli, hem ekonomik ve hem de firmaların rekabet şansını koruyacak bir şekilde ihracat gerçekleştirilebileceğini söyledi. Mersin Limanı'nda yüklenen yaş sebze-meyvelerin, deniz yoluyla Trieste'ye buradan da Frankfurt'a ya da Avrupa'nın hangi bölgesine istenilirse oraya gönderilebileceğini anlatan Aşut, seferlerin Mersin açısından çok önemli bir çıkış noktası olduğunu dile getirdi. 

Şerafettin Aşut, açıklamasını şöyle sürdürdü;
"Mersin Limanı'ndan çıkış yapan araçlar için ÖTV ve KDV'siz yakıt imkanı sağlanabilmesi için Bakanlar Kurulu kararnamesi gerekiyor. Bunun için de kim lazım? Elbetteki bakan lazım. Bir başka deyişle de yanımızda duracak, bizimle birlikte saf tutacak bir bakan yani dayı lazım. Mersin'in de dayısı ve bizi sürükleyen bir bakanımız var. Kabul etsek de, etmesek de Sayın Kürşad Tüzmen, Mersin milletvekili. Mersin'in can damarlarına oturmuş ve istediği gibi bunları yönlendirebilecek bir insan ve bunu da Mersin
için yönlendiriyor."
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 13:45:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?