5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin'in gözü olimpiyatlarda

Mersin, gözünü 2016 ve 2020 yılları arasında yapılacak olan olimpiyat oyunlarına dikti.

'Çocuğunuza Olimpiyat Şampiyonu Olma Fırsatı Verin' sloganıyla hayata geçirilen 'Olimpik Yetenekler Projesi' ile birlikte köy köy gezilerek toplam 95 bin çocuk belirlendi. Aynı zamanda da bir 'Türkiye Modeli'nin oluşturulması hedeflenen projeyle birlikte olimpiyatlarda önemli başarılara imza atılması hedefleniyor.

Mersin Valiliği tarafından hayata geçirilen ve toplam bütçesi 600 bin TL olarak belirlenen; 'Olimpik Yetenekler Projesi' kapsamında başlatılan çalışmalar devam ediyor. Söz konusu çalışmalarla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gençlik ve Spor İl Müdürü Emrullah Taşkın, 'olimpiyat şampiyonu olunmaz, olimpiyat şampiyonu olarak doğulur' sözünün aynı zamanda da sportif başarının temelinde yatan en önemli etkenlerin; genetik yapı ve fiziksel uygunluk olduğu gerçeğini gözler önüne serdiğine dikkat çekti.

Emrullah Taşkın, bugün gelinen noktada dünya ölçeğinde çok değişik sporcu seçme modelleri uygulandığını, birçok ülkenin kendi spor politikaları kapsamında sporcu seçme modelleri oluşturduğuna işaret ederek, bu modellerin de dünya sporunda o ülkenin adıyla kabul görerek anıldığını anlattı.

"TÜRKİYE MODELİ OLUŞTURULMASI NOKTASINDA ÖNEMLİ BİR ADIM ATTIK"

Türkiye'de değişik spor branşlarıyla ilgili küçük ölçeklerde sporcu seçmeleri yapıldığının altını çizen Taşkın, ancak buna rağmen genel anlamda 'Türkiye Modeli' olarak özetlenebilecek bir seçme yönteminin henüz geliştirilerek uygulamaya konulmadığını vurguladı.

Taşkın, hayata geçirilen projeyle birlikte sporda dünya zirvesine çıkılabilecek sporcuların antrenman, beslenme gibi hazırlıklarla değil, yetenekli sporcuların küçük yaşlarda bir takım ölçümlerle tespit edilmesi yaklaşımıyla hazırlandığının altını çizdi. Projenin aynı zamanda da bir model oluşturulması anlamında önemli bir adım olduğunu savunan Taşkın, "Proje, ülkemizde uygulanan diğer yetenek seçimlerinden farklı olarak olimpik yeteneği seçilmesi ve geliştirilmesi düşüncesinden hareket edilerek hazırlandı" dedi.

"OLİMPİYATLARDA TÜRKİYE'NİN SESİNİ DUYURMAK İSTİYORUZ"

Proje yürütücüsü Sinem Kara ise, 'Olimpik Yetenekler Projesi' ile birlikte Mersin'in tüm ilçe ve köylerini tek tek gezdiklerini, bugüne kadar sporla tanışmamış 10-12 yaş gruplarındaki bütün çocuklara ulaştıklarına dikkat çekti. Kara, çocukların bilimsel yöntemlerle fiziksel ve performans ölçümleri yapılarak, yeteneklerinin belirlenmeye çalışıldığını ifade ederek, seçilen öğrencilerin de yetenekli oldukları spor dallarına yönlendirerek, başarılı bir eğitimle performanslarının olimpik düzeye çıkartılması hedeflendiğini söyledi.

Yapılan taramalarla birlikte sporda dünya zirvesine çıkabilecek yetenekli çocukların küçük yaşlarda tespit edilip yetiştirilmesinin yanında bir 'Türkiye Modelini' oluşturmayı amaçlıyoruz. Böylelikle de 2016-2020 olimpiyatlarında Türkiye'nin de sesini sporda duyurup, ülkemizin de sporda geleceğe yatırım yapmasını amaçlıyoruz" diye konuştu. Projeyle birlikte bugüne kadar 95 bin öğrenci, 95 bin de öğrenci velisine ulaşıldığı bilgisini de veren Kara, 5 aşamada yapılacak olan seçmelerin her aşamasında eleme sisteminin uygulanacağını kaydetti.

"95 BİN ÖĞRENCİ 5 AŞAMADAN OLUŞAN TESTE TABİ TUTULACAK"

3. aşamada başarılı olan sporcu adaylarının; 'Temel Spor Eğitimi'ne alınacağını, eğitim sürecinde fiziksel ve performans gelişimlerinin de takip edileceğini dile getiren Kara, bunun yanında 4. ve 5. aşamalarda ayrıca sağlık, psikolojik ve antropometrik ölçümler yapılacağını, tüm bu ölçümlerin ardından da üstün performans sporcusu kriterlerine sahip toplam 100 adayın belirlenerek, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak olan 'Sporcu Eğitim Merkezleri'ne alınarak burada olimpik yetenekler olarak bilimsel yöntemlerle eğitimlerine devam edeceğini anlattı.

Kara, her yaş grubu için ayrı bir değerlendirme yapılacağını, kız ve erkek öğrencilerinse ayrı ayrı değerlendirileceğini belirterek, aktif olarak spor yapanlarla yapmayanların ayrı gruplarda ölçümlere tabi tutulacağını, her aşamadan sonra da yerel ve il geneli puanlaması yapılıp, yerelde ortalamanın altında kalan ancak genelde başarılı olanların da bir sonraki aşamaya alınacağını ifade etti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2009 Perşembe 12:07:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?