4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersin'in ilk hristiyan başkanı öldü

MERSİN'İN İLK HRİSTİYAN BELEDİYE BAŞKANI ÖLDÜ

Mersin'in Cumhuriyet'in ilanından sonraki ilk Hristiyan belediye başkanı olarak öne çıkan doktor Victor Venüs, 91 yaşında hayatını kaybetti. Atatürk'ün Mersin'e gelişinde kendisini karşılayan çocuklardan biri olan Venüs'ü son yolculuğunda sevenleri yalnız bırakmadı.

Mersin Belediyesi Meclis Üyeliği görevinde bulunurken, dönemin Belediye Başkanı Zeki Ayan'ın Fransa'ya gitmesinin ardından 9 ay boyunca vekaleten başkanlık görevini üstlenerek kentin Cumhuriyet'in ilanından sonra ilk Hristiyan belediye başkanı olan Venüs için ilk tören tarihi Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda gerçekleştirildi. Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan'ın da katıldığı törende, Victor Venüs'ün ailesi ve dostları gözyaşlarına hakim olamadı.

Aynı zamanda milli atlet olan ve Mersin İdmanyurdu'nun 1. Lig'de mücadele ettiği dönemde Genel Kaptanlık görevini de üstlenen Venüs'ün vasiyeti doğrultusunda tabutu; ay-yıldızlı Türk bayrağına sarıldı. Törende konuşan Vali Hüseyin Aksoy, gerek doktorluk mesleği açısından, gerekse de sporcu kimliğiyle kente önemli katkılarda bulunan Venüs'ü kaybetmenin acısını yaşadıklarını ifade ederek, "Ölüm kaçınılmaz bir son ve bir gün hepimiz toprağa gideceğiz. Ancak önemli olan bu dünyadan ayrıldıktan sonra arkada

güzel şeyler bırakarak, güzel bir şekilde anılabilmek. Victor Venüs, bunu başaran bir isim oldu" dedi.

Venüs'ün torunu Vakur Antalyalı ise yapmış olduğu konuşmasında; her insanın hayatında örnek aldığı birinin olduğunu, kendisinin de idolünün dedesi Venüs olduğunu anlattı. Antalyalı, "Bugüne kadar hep dedemin göstermiş olduğu yolda ilerlemeye çalıştım ve bundan sonraki hayatımda da onun açmış olduğu yolda ilerlemeye devam edeceğim. Dedeciğim, sen rahat uyu. Mersin'de efsane olduğun gibi benim de efsane dedemsin. Gelecekte çocuklarıma anlatabileceğim birçok anımız oldu seninle. Ruhun şad olsun, toprağında

rahat uyu" diye konuştu. Daha sonra Victor Venüs'ün cenazesi Mersin Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde oluşturulan kortejle Havuzlu Bahçe Caddesi ve Silifke Caddesi güzergahı takip edilerek Latin İtalyan Katolik Kilisesi'ne getirildi. Venüs, burada gerçekleştirilen ayinin ardından Mersin Şehir Mezarlığı'nda gözyaşları arasında toprağa verildi.

VİKTOR VENÜS KİMDİR?

25 Ekim 1918 yılında Mersin'de doğan, Beyrut kökenli Hristiyan bir ailenin çocuğu olan Victor Venüs'ün babası Halil Venüs ile amcası Emin Venüs, Devlet Demiryolları'nda tren makinisti olarak çalıştı. Amcası, Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı trenin makinistliğini yaparken, kendisi de Atatürk'ü istasyonda karşılayan çocuklar arasında yer aldı. İzmir'de atletizm alanındaki başarılarıyla milli takıma yükselerek ay-yıldızlı formayı da giyen Venüs, bir paşanın Türk ismiyle müsabakalarda yer alması tavsiyesi üzerine 'Vakur' adını alır.

İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra 1947 yılında buradan mezun olarak pratisyen doktor olarak meslek hayatına atılan Venüs, bugün kentte doktorluk görevini üstlenen bir çok ismin de doktoru olarak öne çıkıyor. Mesleğini icra ederken özellikle öğretmen ve askerlerden para almayan, maddi durumu iyi olmayan hastaları da ücretsiz tedavi eden Victor Venüs, kısa sürede kentin sevilen simaları arasında yer aldı.

1966-1967 futbol sezonunda Mersin İdmanyurdu Genel Kaptanı olarak yönetimde görev yapan Venüs, aynı sezon kırmızı-lacivertli ekibin 1. lige çıkmasına katkı sundu. İstanbul'dan Lefter Küçükandonyadis'i takımın başına getiren ve 36 bin liralık ücretini de kendi cebinden veren Venüs, 4 dönem boyunca da Mersin Belediyesi Meclis Üyeliği görevinde bulundu. Dönemin Belediye Başkanı Zeki Ayan'ın Fransa'ya gitmesi üzerine 9 ay başkanlığa vekalet eden Victor Venüs, Uray Caddesi'nde yer alan ve papaz olmadığı için

dini törenlerin yapılamadığı Maruni Cemaati'nin kilisesini cami olması karşılığında devlete bağışlayarak Nusratiye Camisi'nin yapılmasını sağladı.

MERSİN'İN İLK HRİSTİYAN BELEDİYE BAŞKANI ÖLDÜ
MERSİN'İN İLK HRİSTİYAN BELEDİYE BAŞKANI ÖLDÜ
MERSİN'İN İLK HRİSTİYAN BELEDİYE BAŞKANI ÖLDÜ
MERSİN'İN İLK HRİSTİYAN BELEDİYE BAŞKANI ÖLDÜ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2010 Salı 14:58:01
Güncelleme :5 Ocak 2010 Salı 15:16:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
orhan yılmaz IP: 88.247.48.xxx Tarih : 6.01.2010 11:10:07

allah rahmet eylesin.beyefendi ve aynı zamanda süper bilgili bir doktordu.hiç unutmam uzman bir doktor bana malta humması teşhisi koymuştu rahmetli babam birde viktor beye gidelim dedi.ve zatürre teşhisi koydu ve kısa sürede iyileştim.daha sonraları da bir çok kez gittim.mersin çok değerli bir insanını kaybetti.