5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersin'in tarihi kitaplaştırıldı

Mersin'in tarihi kitap haline getirildi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından bir dizi halinde hazırlanan kitapların ilki; "İstasyondan Fenere" adlı altında çıktı. 1900'lü yılların başından günümüze kadar geçen 109 yıllık zaman dilimini fotoğraf ve kartpostallarla anlatan kitap, Mersin'in tarihinin yanı sıra kültürel değişimine de ışık tutuyor.

Araştırmacı Ali Murat Merzeci'nin Mersin ile ilgili kartpostallarından yola çıkılarak, Mersin Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları Merkezi Uzmanı Tülin Selvi Ünlü ile Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi olan eşi Yrd. Doç. Dr. Tolga Ünlü tarafından yapılan araştırmalarla hazırlanan; 'İstasyondan Fenere' adlı kitapla ilgili olarak MTSO Sergi Salonu'nda bir tanıtım kokteyli gerçekleştirildi. Kokteylde yapılan konuşmalarda aynı zamanda da 'tarihi bir belge' niteliği taşıyan kitabın toplam 2 bin adet basıldığı ve numaranlandırıldığı bildirildi.

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden merhum Kadri Şaman'ın fikrinden yola çıkılarak tasarladıklarının altını çizen MTSO Yönetim Kurulu Şerafettin Aşut, "Aslında bu Yaşadığımız Mersin'i geri istediğimizin beyanıdır. Sayın Şaman zamanından bu yana Mersin yerel tarihini çok iyi bilen Avukat Şinasi Develi, Gündüz Artan gibi büyüklerimizle sohbetlerimiz bu kitabın oluşmasına neden oldu. Bu kitap, bir dizi halinde devam edecek. İlk aşamada; 'İstasyondan Fenere' dedik ancak bu işin ticareti, sanayisi ve sosyal yaşamıyla birlikte kültürel yönü de var. Tüm bunları bir dizi haline getirip insanlarla paylaşmak istiyoruz" dedi.

Kitabın, sadece doküman olarak değil elektronik ortamda da tüm dünyada insanların ortak kullanımına sunulacağı bilgisini de veren Şerafettin Aşut, amaçlarının Doğu Akdeniz havzasındaki ülke ve şehirlerde yaşayan insanlarla ortaya konulan bilgilerin paylaşılması olduğunun altını çizdi. Aşut, kitapla ilgili çalışmaların önümüzdeki süreçte de devam edeceğini vurgulayarak, hazırlanan kitabın aynı zamanda da kent açısından çok önemli bir belge niteliği taşıdığını söyledi.

Mersin Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları Merkezi Uzmanı Tülin Selvi Ünlü ise, eşi Tolga Ünlü ile birlikte Mersin'e geldiklerinden bu yana 8 yıl geçtiğini ve o tarihten bu yana da kentin tarihiyle ilgili çalışmalarda bulunduklarını anlattı. Ünlü, bu çalışmalarda da Şinasi Develi, Gündüz Artan, Semihi Vural gibi yerel tarihçilerin açmış olduğu yolda ilerlediklerini ifade ederek, söz konusu tarihçilerin en belirgin özelliklerinin de paylaşımcı olmaları olduğunun altını çizdi.

Akademi dünyasında bu tür paylaşımlara her zaman rastlayamadıklarını dile getiren Ünlü, "Herkes yapmış olduğu çalışmaları kendisine saklayabiliyor. Ancak bu durum Mersin için pek de geçerli değil. Yerel tarihçiler yaptıkları araştırmaları gelecek kuşaklara aktarabilmenin çabası içinde. Ve hazırlamış olduğumuz bu kitap da doğal olarak birçok kişinin ortak çalışmasının bir ürünü olarak ortaya çıktı" diye konuştu.

Kitabın bir dizi halinde yayımlanacağı bilgisini de veren Tülin Selvi Ünlü, bu noktada da 'İstasyondan Fenere' adlı kitabın çok geniş kapsamlı bir çalışmanın ilk ürünü olarak kabul edilebileceğini, bu nedenle de bir başlangıç olduğu için bir takım hatalar olabileceğini, bunun kendisi ve eşinin hatası olarak kabul edilmesi, başarının ise kitaba katkı sunanların hanesine yazılması gerektiğini savundu.

Araştırmacı Ali Murat Merzeci de, hazırlanan kitabın kentin yakın geçmişine ışık tutulması ve bunun gelecek kuşaklara aktarılması anlamında önemli bir çalışma olduğunun altını çizerek, global krizin etkilerini hissettirdiği bir dönemde ortaya konulan çalışmanın MTSO tarafından desteklenmesinin de gururlandırıcı bir gelişme olduğunu savundu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 16:02:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?