4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Mersinli eylemci şaire ceza

MERSİNLİ EYLEMCİ ŞAİRE CEZA

Mersin'de yaptığı tek kişilik eylemlerle öne çıkan ve kendisini; 'Araştırmacı-şair' olarak tanıtan Oktay Avcu, 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçundan Mersin 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme ayrıca Avcu'nun 5 yıl boyunca 'denetimli serbestlik tedbiri'ne de tabi tutulmasına da karar verdi.

Söz konusu karara tepki gösteren Oktay Avcu, bugün Mersin Adliye Binası önünde eylem yaptı. Kararla birlikte kalemi ve özgürlüklerinin elinden alındığını iddia eden Avcu, "Bu ülke savaşı çok seviyor. Benim dağlarda işim olmaz, savaşla işim olmaz. Barış için kalemlerimi istiyorum. Ülkemde 72 milyon insanın hakkını gasp eden, bir üst düzey memura; 'Suç işliyorsun, haddini bil' dediğim için ceza alacaksam özgürlüklerden, demokrasiden, insan haklarından söz edenlere sorarım; hani nerede? Bana 5 yıl

konuşmama, 5 yıl insan olmama yasağı getirildi. Bir bakıma susmam isteniyor. Kalemim elimden alınıyor. Hal böyleyken nasıl bir şair olunur, nasıl bir insan, nasil iyi bir yurttaş olabilirim. Artık yazacağım şiirleri de başkasına danışırım" dedi.

Tüm bu yaşananları bir susturma ve sindirme politikası olarak yorumlayan Avcu, mahkemenin vermiş olduğu kararı hak etmediğini belirterek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın hazırlamış olduğu iddianamelere de karşı çıktı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı eleştiren Avcu, "Hazırlamış olduğu iddianamelerle halkın Türk-Kürt, laik-antilaik, türbanlı-türbansız gibi anlamsız kutuplara ayrılmasına olanak sağlamıştır'' iddiasında bulundu.

Avcu, "Ülkenin şairi, sanatçısı barış telaşına kapılmış, kimse ölmesin diye sokaklarda 'barış dilenciliği' yapıyor, açılımlara destek topluyor, ülkenin geleceğine katkım olsun diyor. Bu mudur hakaret, bu mudur fedakarlığın ödülü" diye sordu.

Polisin geniş güvenlik önlemi altında eylemini sonlandıran Avcu, açıklamasının ardından da Mersin 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara itiraz etmek için Mersin Adliyesi'ne girerek, Cumhuriyet Savcısı'na itiraz dilekçesini verdi.

MERSİNLİ EYLEMCİ ŞAİRE CEZA
MERSİNLİ EYLEMCİ ŞAİRE CEZA
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2010 Cuma 12:40:02
Güncelleme :29 Ocak 2010 Cuma 12:56:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?