2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mersinli köylüler üzüm taban fiyatını protesto etti

Mersin’e 23 kilometre uzaklıktaki 400 haneli Musalı Köyü’nde, üzüm üreticileri, geçen yıl fabrika alış fiyatı 260 bin lira olan üzümün bu yıl 160 bin liraya düşmesi nedeniyle zor günler yaşadıklarını dile getirdi.

Köy kahvehanesinde bir araya gelen üreticilere CHP’li İl Genel Meclisi üyeleri de destek verdi. Köy Muhtarı Celal Çiftçi, köyün tek geçim kaynağının üzüm üreticiliği olduğunu dile getirerek, yıllık ortalama 10 bin ton üzüm üretildiğini söyledi. Burada sulu tarım yapılamadığı için yıllardır geçimlerini üzümden sağladıklarını kaydeden Çiftçi, "Ancak son yıllarda enflasyon oranının üzüm fabrika fiyatlarına yansımaması, son olarak da Suma Fabrikası’nın özelleştirilmesi bizleri zor durumda bırakmıştır. Bu toplantıyı Ziraat Odası yetkililerinin düzenlemesi gerekiyor ancak burada odadan bir temsilci bile bulunmuyor" dedi.

Üreticinin çok zor durumda olduğunu söyleyen Çiftçi, üzümün 300 bin liraya mal olduğunu, fabrikanın ise bunu 160 liradan almasının kendilerini perişan ettiğini bildirdi. Çiftçi, üzüme yeni bir taban fiyat belirlenerek, gerçek değerinin verilmesini istediklerini de belirtti.
Toplantıda Dalakderesi Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Mehmet Erkek, yetkililere seslenerek en kısa zamanda soruna bir çözüm bulunması gerektiğini, aksi takdirde çiftçinin faiz borçları altında ezileceğini kaydetti.

Konuşmaları ikram edilen üzümleri yiyerek dinleyen üreticiler, "Madem para etmiyor" diyerek bir traktörün römorkunda bulunan üzüm kasalarını yere döktü. Taban fiyatı bu şekilde protesto eden köylüler, "Herkes köylünün kanını emiyor. Köylü olduysak bu kadar rezil mi olacağız?" diye tepki gösterdiler.

iha-mersin
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2004 Cumartesi 10:10:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?