5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mersinlilere bayram müjdesi

MERSİNLİLERE BAYRAM MÜJDESİ

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, atık su kullanım bedelini yüzde 50'den yüzde 45'e düşürme kararı aldı. Söz konusu indirimin 2010 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacağı bildirildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan'ın başkanlığında gerçekleştirilen; 'Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı'nda su fiyatları ele alındı. CHP'li meclis üyeleri tarafından gündeme getirilen yüzde 5'lik indirim teklifine MHP sıcak bakarken, DTP indirimin yüzde 10 olmasını istedi, AK Parti ise atık su bedelinin her yıl kademeli olarak yüzde 5 oranında düşürülmesi konusunu gündeme taşıdı. Sert tartışmaların yapıldığı oturumda CHP tarafından sunulan yüzde 5'lik indirim teklifi, oy çokluğuyla kabul edildi.

Toplantıda konuşan Macit Özcan, MESKİ tarafından hazırlanan ve kent açısından hayati önem taşıyan projelerin hayata geçirilmesi noktasında kurumun gelirlerinin de yüksek olması gerektiğinin altını çizerek, bu noktada sudaki kayıp-kaçak oranının düşürülmesi noktasında boruların yenilenmesi çalışmalarının da sürdürüldüğünü hatırlattı. Özcan, bugüne kadar 6 adet su deposu inşaatının büyük bir bölümünün tamamlandığı bilgisini vererek, tüm bu projelerin de Dünya Bankası'ndan temin edilen 31 milyon Euro'luk krediyle gerçekleştirildiğini, Atıksu Arıtma Tesisi için de Avrupa Yatırım Bankası'ndan 60 milyon Euro'luk kredi alındığını hatırlattı.

Tüm bu borçların da su faturalarından elde edilen gelirle karşılandığına dikkat çeken Özcan, 1-2 yıllık zaman diliminde başlatılan çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte sudaki kayıp-kaçak oranının da düşeceğini, buna bağlı olarak da su fiyatlarında gözle görülür bir düşüş yaşanacağını iddia etti. Özcan, AK Parti ve DTP'li meclis üyelerini de sert tepki göstererek, "Su fiyatlarını çok fazla oranda düşürsek bu defa yatırım yapamayız ve ben de o zaman Mersinlilerin karşısına çıkarak; 'Benim hizmet yapmama engel oluyorlar' diye sizi şikayet ederim" dedi.

Yapılan son düzenlemelerle Mersin'de su fiyatlarının 2.46 seviyesinde olduğuna işaret eden Özcan, söz konusu rakamın İzmir'de 3.05, Tarsus'ta 3.76, Ankara'da 2.70 ve Bursa'da 2.50 olarak belirlenirken, İstanbul, Adana ve Gaziantep gibi illerde de 2.48 olarak açıklandığını dile getirdi. Özcan, su fiyatları konusunda Mersin'in birçok kentle aynı seviyedeyken, bazı kentlerinse gerisinde olduğunu ve bu tablonun da; "Mersin, en pahalı suyu içiyor" şeklindeki görüşlerin de gerçeği yansıtmadığını çok net bir şekilde ortaya koyduğunu savundu.

Son 3 yıllık zaman diliminde suya 1 kuruş dahi zam yapmadıklarının altını çizen Macit Özcan, "Kimse 3 yıldır suya zam yapılmadığı konusunu gündeme taşımıyor. MESKİ'nin yıllık gideri 93 milyon TL, bunun yanında yıllık geliriyse yaklaşık 85 milyon TL. Bu durumda bile suda daha fazla indirim istemek, yatırımları durdurmak anlamına gelir" diye konuştu. Öte yandan toplantıda MESKİ'nin 2010 yılı bütçesi de ele alındı. Yapılan görüşmelerin ardından kurumun gideri 153 milyon TL olarak belirlenirken, geliriyse 144 milyon TL olarak kayıtlara geçirildi.

MERSİNLİLERE BAYRAM MÜJDESİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2009 Perşembe 16:35:04
Güncelleme :26 Kasım 2009 Perşembe 16:39:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?