4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

MERTUB yeni binasında

MERTUB YENİ HİZMET BİNASINA TAŞINDI

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, 'Tarım Master Planı' ile hangi ürünün nasıl ve ne şekilde üretileceği konusunda bir yol haritası belirlenerek, yeni strateji ve fikirlerin ortaya konulacağını söyledi.

Mersin İli Turunçgil Üreticileri Birliği'nin (MERTUB), merkez ilçe Yenişehir'de yer alan Pirireis Mahallesi'ndeki yeni hizmet binası düzenlenen törenle hizmete sunuldu. Törene; Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Yenişehir Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Doğan, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşan Vali Aksoy, ilk aşamada Mersin'in Erdemli ilçesinde kurulan birliğin lokal kalması nedeniyle yeniden yapılanma sürecine giderek, tüm kenti kapsayacak şekilde kendisini geliştirdiğini anlattı. Bugün itibariyle birliğin bin 400 üyeye ulaşmasının oldukça önemli olduğunu kaydeden Aksoy, mevcut üye yapısıyla da kurumun kendisini öne çıkarttığını anlattı.

Turunçgilin üretiminin sadece Mersin için değil, Türkiye açısından önemli olduğunu ifade eden Aksoy, Türkiye'de sadece limon üretiminin yaklaşık yüzde 65'lik bir bölümünün Mersin'de gerçekleştirildiği bilgisi verdi. Yıllık turunçgil üretiminin 1 milyon ton olduğu bilgisini de veren Hüseyin Aksoy, üretimin önemli bir bölümünün de ihraç edildiğinin altını çizdi. Üreticilerin daha iyi bir noktaya taşınması, bilinçli bir üretim yapabilmeleri adına üretici birliklerinin önemli bir misyon üstlendiğini vurgulayan Aksoy, sektördeki sorun ve sıkıntıların aşılabilmesi adına MERTUB'un aktif bir rol üstlendiğini dile getirdi.

Vali Aksoy, "Turunçgil, Mersin için en önemli ürünlerden biri. Bu nedenle de turunçgil üretiminin önümüzdeki dönemde daha iyi bir noktaya taşınabilmesi adına yapılan birçok çalışma var. 'Tarım Master Planı' ile ilgili bir süre önce başlatılan çalışmalarsa sürüyor. Planla birlikte hangi ürünü nasıl ve ne şekilde üreteceğimiz konusunda yeni strateji ve fikirlerin ortaya konulacağı güzel bir çalışma dönemine de girmiş olacağız. Bu stratejik plan, önümüzdeki dönemde hedeflerimizi belirleyen ve bize yol gösteren bir misyon üstelenecektir. Planla ilgili çalışmalarsa büyük bir titizlikle sürdürülüyor" dedi.

MERTUB Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Kurt da, birlik olarak şu anda bin 400 üyeye ulaştıklarını, bu rakamın da Türkiye'deki mevcut turunçgil üretiminin yüzde 22'sine denk geldiğini, bunun yanında Türkiye genelindeki üretici birliklerinin yaklaşık 23 bin 800 üyesi olduğunu, kendilerininse bu rakamın üçte birlik bölümüne ulaştıklarını anlattı. Hem sayı bakımından, hem de sorumluluk alanı bakımından Türkiye'nin en büyük birliği olduklarını öne süren Kurt, tüm bunların yanında il bazında örgütlenen tek turunçgil üreticileri birliği olduklarını ifade etti.

Cemalettin Kurt, "İlçeler bazında örgütlenen birliklerle bir araya gelerek; 'Türkiye Turunçgil Üreticileri Merkez Birliği Platformu'nu oluşturduk. Biz, bir ucu Muğla'nın Bodrum, diğer ucu da Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı olan bir birliğiz ve söz konusu bölgedeki tüm üreticiler olarak birlikte hareket ediyoruz. Biz, belki arazilerimizi birleştiremiyoruz ama kafalarımızı birleştirmeye ve ortak hareket etmeye karar verdik" diye konuştu.

MERTUB'un yeni hizmet binası hakkında da katılımcılara bilgi veren Kurt, binanın 4 çalışma odasıyla birlikte 1 de eğitim salonu bulunduğunu, söz konusu apartman dairesinin de uzun bir zaman dilimi için kiralandığını ve burayı şartlar oluşursa birliğe kazandırmak istediklerini kaydetti. Birlik olarak ticari bir örgütlenme olduklarını, aksine ihracatçıların ve iç piyasadaki tüccarların ihtiyacı olan kaliteli ürünün daha uygun şartlarda, daha ucuza temin edilmesi çabası içinde olduklarını hatırlatan Kurt, bu yöndeki çalışmaların önümüzdeki süreçte de artarak devam edeceğinin sözünü verdi.

MERTUB YENİ HİZMET BİNASINA TAŞINDI
MERTUB YENİ HİZMET BİNASINA TAŞINDI
MERTUB YENİ HİZMET BİNASINA TAŞINDI
MERTUB YENİ HİZMET BİNASINA TAŞINDI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2010 Perşembe 17:28:05
Güncelleme :6 Mayıs 2010 Perşembe 17:35:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?