5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

MERTUB'tan iddialara yanıt

MERTUB BAŞKANI KURT'TAN BOYALI ÜRÜN İDDİALARINA YANIT

Mersin İli Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Cemalettin Kurt, turunçgil ürünlerinin piyasaya arzı sırasında boyandığı iddialarına sert tepki gösterdi.

Kurt, bir televizyon programında ortaya atılan, 'domuz gribinin yeni fırsatçılar oluşturduğu' ve 'turunçgil ürünlerinin piyasaya arzı sırasında boyandığı' yönündeki iddialara yanıt verdi. Bunun son derece talihsiz bir açıklama olduğunu ifade eden Kurt, "Zira bu konuda deneyimli bir insanın böyle bir yaklaşımda bulunması komik. Çünkü turunçgilin, Türkiye'de diğer tarım ürünlerinden farklı olarak bir standardı var. TSE 34 standardı. Bu standart çerçevesinde oluşturulan bir komisyon tarafından olgunluğu tespit ediliyor. Biz de bu komisyona eleman veriyoruz. Bu komisyon, her ürünün ayrı ayrı olgunluk tarihini ve seviyesini belirliyor, hasat kesim tarihine izin veriyor ve arkasından da kesimi izleyen günlerde ihracatına izin veriliyor. Bu kadar ciddi ele alınan bir sektörde, bence doğru olmayan hatta yakışık da olmayan bu iddialar, turunçgil üreticilerini derinden üzmüştür" diye konuştu.

Turunçgil sektöründe, ürünün belirli bir isale oranına ulaştıktan sonra kesimine izin verilen bir sürecin bulunduğuna dikkat çeken Kurt, "Bu bir 'erken hasat' değildir. Ama turunçgil ürünleri belirli isale oranına ulaştıktan sonra kesimine izin verilir. Bu bir standarttır. Kabuğunun rengi o günlerde biraz yeşilimsi olur, özellikle limonun böyledir. Albenisi yönünden, paketleme depolarında bekletilerek kabuğunun sararması sağlanır. Bu durum, sağlık yönünden herhangi bir problem oluşturmadığı gibi, bunun boyası yoktur, elde de çıkmaz. Böyle haberlerle piyasayı spekule etmek doğru değil. Özellikle bugünlerde herkesin domuz gribi aşısından daha çok bu illeti atlatmakta başvurduğu ve başvurması gereken turunçgil ürünlerinin, böyle asılsız iddialarla gündeme gelmesini kınıyoruz. Zira turunçgil tüketimi, domuz gribinin en büyük çaresidir. Elimizde domuz gribine karşı böyle bir silah varken konunun uzmanı olmayan kişilerin böyle bir yaklaşım sergilemesi doğru değil. Kaldı ki, biz üreticiler oluşan fiyatlarla ilgili çok ciddi muzdaripiz çünkü bizim tarladaki fiyatımızın en az 5 katı sofradaki fiyatlar. Üreticinin o ürünü boyamaya ayıracak parası da yoktur" açıklamasını yaptı.

Bu konuların, konunun uzmanları tarafından tartışılmasının daha uygun olacağını belirten Kurt, böylelikle üreticinin emeğine de saygı gösterilmiş olacağını vurgulayarak, domuz gribinin konuşulduğu bu süreçte herkesi güvenle turunçgil tüketmeye davet etti.

Turunçgil ürünlerinin hasat tarihinin, Turunçgillerin Kesim Tarihini ve İhracını Belirleme Komisyonu tarafından belirlendiğini dile getiren Cemalettin Kurt, bu komisyonda Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatçı Birlikleri ve Tarım İl Müdürlüğü'nden görevlilerin bulunduğunu belirterek, "Bu komisyon, her üründe bahçe ziyaretleri yaparak ellerindeki özel aletlerle her birinin olgun oranını tespit ediyor. 'Benim bahçemde limonum oldu, portakalım oldu, keseyim' diye bir şey yok. Keşke bütün sektörler, turunçgil sektörü kadar düzenli olsa" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2009 Cumartesi 11:57:05
Güncelleme :14 Kasım 2009 Cumartesi 14:25:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?