2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

MERYAPI-2008 Fuarı açıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyada yaşanan ekonomik krizin Türkiye'yi de etkilediğini, önümüzdeki süreçte krizden kurtulmanın tek çıkış yolunun ise inşaat sektörü olduğunu söyledi.

Yapı ve emlak sektöründe bölgesel bir açılım ortaya koyabilmesi anlamında, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından bu yıl ikincisi organize edilen "Mersin Yapı ve Emlak Fuarı" (MERYAPI-2008) törenle açıldı.

Yenişehir Fuar Merkezi'nde; 10 bin metrekarelik bir alanda kurulan fuarın açılışına; TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş ve çok sayıda davetli katıldı.

Fuarın açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "MERYAPI-2008 Fuarı"nın Mersin açısından gurur verici bir gelişme olduğuna dikkat çekerek, Mersin'in geleceğini tarım, turizm ve lojistik üssü olma gibi hedeflerle şekillendirdiğini belirtti. Turizmin gelişebilmesi ve kente artı değer kazandırabilmesi noktasında fuar organizasyonlarının oldukça önemli olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, turizmin sadece deniz, kum ve güneş üçgeninde sınırlandırılmayıp çeşitlendirilmesi anlamında Mersin'in oldukça önemli bir açılım ortaya koyduğunu, bu açılımın da fuar organizasyonlarıyla birlikte desteklendiğini vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, dünya ölçeğinde yaşanan ekonomik krizden tek çıkış yolunun inşaat sektörü olduğunun altını çizerek, "Bu kapsamda organize edilen fuar, önemli bir misyon üstleniyor. Çünkü krizden çıkış noktasını emlak ve inşaat sektörü oluşturuyor. İnşaat sektörü, emek yoğun olan bir sektör ve 300'e yakın sektörü etkileyen bir sektör olmasının yanında istihdam potansiyeli de oldukça yüksek. Ülkeler eğer gelişmişlik düzeyine ulaşmak istiyorsa bunu ancak inşaat sektörüyle başarabilir. Bu yüzyıllar öncesinde olduğu gibi bugün için de geçerli bir kuraldır" dedi.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise, iklim ve yaşam alanları bakımından Türkiye'nin en çok tercih edilen kentlerinin başında Mersin'in geldiğini, bunun yanında kamu sektöründe çalışıp da emekliliğine yakın bir döneme doğru kente gelen insanlardan verim almakta zaman zaman zorlandıklarını söyledi. Vali Aksoy, Mersin'in; emekliliği düşünen insanların bundan sonraki süreçte yaşantılarını sürdürmek istediği bir kent olduğunu dile getirdi.

Mersin'de bina ve yapılar hakkında bilgiler de veren Aksoy, 1984 yılında kentte 92 bin bina, 140 bin 678 de konut olduğuna dikkat çekerek, 2000 yılına gelindiğinde de bina sayısının 206 bine, 2007 yılında da 732 bine yükseldiğini, bunun yanında konut sayısının yine 2000 yılında 440 bine, 2007 yılında 585 bine ulaştığını kaydetti. Vali Aksoy, 2007 yılında yapılan "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi"ne göre Mersin'de yer alan binaların 535 bin 823'ünün konut, 34 bin 402'sinin yazlık site, 9 bin 961'inin
kamu binaları olmasının yanında 102 bin 236'sının da özel mülkiyete ait iş yerleri olduğuna işaret etti.

Tüm bu rakamların da Mersin'in tercih edilen ve güzel yüzünü ortaya koyduğunu savunan Aksoy, "Bu anlamda da organize edilen fuar oldukça anlamlı. Yapı teknolojilerindeki gelişmelerin yakından takip edilmesinin yanında; üretici firmalarla birlikte onların alıcısı olan vatandaşlarla bir araya gelmesi bakımından söz konusu organizasyon oldukça önemli ve anlamlı buluyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, fuarın açılışını gerçekleştirdi. Daha sonra fuar alanını gezen davetliler, burada firma yetkililerin yapı teknolojilerindeki gelişmeler hakkında bilgi aldı.

Öte yandan, gazetecilerin ekonomik krizle ilgili sorularına da yanıt veren Rifat Hisarcıklıoğlu, tüm dünyayı etkileyen krizin Türkiye'yi etkilememesinin mümkün olmadığını belirterek, "Bugün dünya, daha önce karşılaşmadığı bir krizle ilk defa karşı karşıya. Bütün dünyayı etkileyen krizden Türkiye'de etkilenecek ve etkileniyor da. Krizden ancak kendi dinamiklerimiz üzerinden doğrularak kurtulabiliriz" dedi.
Bugün başlayan ve 16 Kasım 2008 tarihine kadar devam edecek olan "MERYAPI-2008 Fuarı"na, Türkiye genelinden toplam 150 firma katılıyor. Libya ve Irak'tan gelen alım heyetlerinin yanı sıra Almanya ve Suriye'den gelecek olan işadamlarını buluşturacak olan fuar, Yenişehir Belediyesi Fuar Merkezi'nde tam 10 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştiriliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 15:21:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?