8
Mayıs
2024
Çarşamba
MERSİN

Meslek edindirme kursları açıldı

Mersin Kızkalesi Rotary Kulübü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde "Okullaşan Cezaevleri" projesi kapsamında Mersin E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yeni meslek edindirme kursları açıldı.

ÖSS hazırlık, bilgisayar, bağlama, takı tasarım, kilim dokuma, İngilizce dil eğitimi, sanayi makineleri kullanımı, elektrik tesisatçılığı, okuma yazma ve doğalgaz tesisatçılığı gibi kursların verildiği atölyelerin açılışına, Mersin Vali Vekili Ardahan Totuk, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Şerif Eren, İl Jandarma Alay Komutanı Cahit Hüsref Şen, İl Emniyet Müdürü Süleyman Ekizer, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Özsoy ve Cezaevi Müdürü Kemal Kargacıer katıldı. Vali vekili Ardahan Totuk kursa katılan mahkumlarla yaptığı sohbette, çok yararlı ve faydalı meslekler edindiklerini belirterek, burada edinilen bilgilerin daha sonra hayatlarında kullanacaklarını ve yararını göreceklerini söyledi.

Hükümlü ve tutukluların sağlıklı düşünen, sağlıklı yaşayan ve bu çerçevede sağlıklı kararlar alabilen bireyler olarak yetişmesini amaçladıklarını söyleyen Mersin E Tipi Kapalı Cezaevi Müdürü Kemal Karacıer ise bu anlamda sivil toplum kuruluşlarının katkı ve desteğinin de önemli olduğunu vurguladı. Ceza infaz kurumunda barındırılan hükümlü ve tutukluların tahliye sonrasında topluma üretken birer bireyler olarak yetişmelerinin sağlandığını dile getiren Karacıer, "Bu kurslar, tekrar suç işleyerek cezaevine geri dönmelerini bir nebze de olsa engelleyebilmek adına yapılan bu eğitimler aynı zamanda cezaevi ve infaz hizmetleri daha verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır" dedi.

Ceza infaz kurumu eğitim birimince sürdürülen eğitim öğretim çalışmaları çerçevesinde iki ayrı kademede okuma-yazma kursunun devam ettiğini söyleyen Karacıer, Açık İlköğretim Okulu'nda 35, Açık Öğretim Lisesi'nde 25, Açık Öğretim Fakültesi'nde 6, ÖSS'de ise 10 öğrencinin sınavlara girmelerinin sağlandığını, Mersin Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle de hükümlü ve tutuklulara 2 kez tiyatro gösterisi düzenlendiğini kaydetti. Toplumdaki bazı insanların yaşamlarının bir kısmını çeşitli sebeplerle cezaevinde geçirmek zorunda kaldıklarını belirten Karacıer, kalacakları belirli süreyi daha iyi şartlarda geçirmeleri, dünyadaki ve dışarıdaki gelişmelerden uzak tutulmamaları, her insan gibi düzenli bir yaşam sürdürebilmeleri amaçlandığını sözlerine ekledi.

Kızkalesi Rotary Kulübü Başkanı Serdar Helvacı ise "Bizleri ilgilendiren o insanların suçlu kimliği değil insan kimliğidir" diyerek, yaşadıkları aile, çevre, ekonomik yetersizlik, eğitimsizlik, gibi nedenlerle suç işleyerek cezaevine girmiş olan bu insanlara karşı insan olarak herkesin takım önyargıları olduğunu ancak bu önyargıları ortadan kaldırmanın da mümkün olduğunu söyledi.

Cezaevindeki insanların tahliyelerinden sonra da tekrar toplumun arasına döneceklerini hatırlatan Helvacı, "Bu insanlara tekrar suç işlememeleri için, mesleğe, işe, ekonomik özgürlüğe, eğitime ihtiyaçları olacaktır. Bunları düşündüğümüzde amacı 'topluma ve insanlığa kendinden önce hizmet' diyen dünyanın en büyük sivil toplum örgütü biz Rotaryenlere bu konuda oldukça büyük sorumluluklar düşmektedir" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 18:48:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?