5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

MEÜ öğrencileri buluşlarıyla yarıştı

Mersin Üniversitesi (MEÜ) tarafından düzenlenen 2. Ar-Ge Proje Pazarı'nda birbirinden ilginç buluşlar sergilendi. Üniversite öğrencileri, kamera ve fotoğraf çekme özelliği olan kolye ucu, elektrik üreten bisiklet ve elektrikli ulaşım aracı gibi ilginç projeleriyle yarıştı.

MEÜ tarafından organize edilen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından da desteklenen etkinliğin ilk ayağında öğretim elemanları, öğrenciler ve sanayiciler biraraya geldi. Toplam 33 projenin katıldığı etkinlikte, en iyi 6 proje sahibine başarı belgesi verildi.

MEÜ Çiftlikköy Merkez Kampüsü Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen törenle proje sahiplerine belgeleri verildi. Törende konuşan MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, sanayici ve işadamlarına işbirliği çağrısında bulunarak, kendilerinin üniversite olarak her türlü işbirliğine hazır olduklarını, öğrenciler tarafından hazırlanan projeleri de birlikte hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Aydın, üniversite-sanayi işbirliğinin en önemli meyvesinin Ar-Ge olduğunun altını çizerek, bir ülkenin Ar-Ge yatırımlarının da söz konusu ülkenin aynı zamanda gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu belirtti. Bir ülkedeki sanayi dışa bağımlı olmadan, kendi teknolojisini üretebiliyorsa bu ülkenin
küreselleşen dünya pazarındaki rekabet şansının oldukça yüksek olacağını söyleyen Aydın, "Sanayinin kendi teknolojisini üretebilmesi için teknolojiyi üretebilecek bilgiye kolayca ulaşabilmesi gerekir. Bu da ancak güçlü bir üniversite-sanayi işbirliği ile mümkün" dedi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanvekili Serdal Kuyucuoğlu ise, kalkınmanın temelinin teknoloji üretebilmenin yanında bilgiye sahip, yüksek seviyede eğitimli bir toplumun oluşturulmasına bağlı olduğunu ifade etti. Kuyucuoğlu, bilgiye sahip olunması ve teknoloji üretebilmenin de üniversiteyle sanayi kuruluşlarına büyük görevler düştüğünün altını çizdi. Ar-Ge bilincinin oluşturulması ve bunun yaygınlaştırılabilmesi için çalıştıklarını dile getiren Kuyucuoğlu, düzenlenen etkinlikle üniversite-sanayi işbirliğinde ve Ar-Ge çalışmalarının geliştirilmesinde önemli bir adım atıldığını vurguladı.

Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi Genel Müdürü Özgür Durmaz da, yenilik, bilgi ve teknolojinin günümüzün vazgeçilmez kavramları olduğunu, Ar-Ge'nin ise bu kavramlar içinde hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Ar-Ge, kalkınmanın anahtarıdır. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi Ar-Ge'ye ayırdıkları pay ile ölçülür. Ar-Ge Proje Pazarı'nın önemi; yenilikçi, ufku geniş, girişimci, ülkeye fayda sağlayan gençler yetiştirmenin yanında onları gerçek hayata hazırlayabilmesi ve projeleri ile odak noktasında olmalarına yardım etmesinden kaynaklanır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ar-Ge Proje Pazarı'nda başarılı bulunan projeler açıklandı. Prof. Dr. Mahir Turhan, Özge Sancak ve Derya Savran tarafından yürütülen 'Nohut Ekmeği: ÇÖLYAK Hastaları için Yeni Bir Seçenek', Prof. Dr. Yüksel Özdemir ve Esma Eser tarafından yürütülen 'Nar Kabuğu Katkılı Lokum Projesi', öğretim görevlileri Muharrem Karaaslan ve Hasan Ali Açıkel tarafından yürütülen 'Geri Dönüşümlü-Elektrikli Ulaşım Aracı Projesi', Nimet Bölgen tarafından yürütülen 'Kemik Hasarlarının Onarılmasında Doku
Mühendisliği Yaklaşımı ile Doku İskelelerinin Üretimi Projesi', araştırma görevlileri Mehmet Sait Vural, Didem Özışık ve Batuhan Başak tarafından yürütülen 'Plaka Tanıma Sistemi Projesi' ile Murat Duran tarafından yürütülen 'İndüksiyon Isıtma ve Mikrodalga Projesi' en başarılı projeler seçildi.

Başarılı bulunan projeler, 2009 Ekim ayında yapılması planlanan 'Bölgesel Proje Yarışması'nda MEÜ'yü temsil etmeye hak kazandı. Çağ, Çukurova, Gaziantep, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Mersin ve Mustafa Kemal Üniversiteleri'nce seçilen projelerin değerlendirileceği 'Bölgesel Proje Pazarı'nda birinci olan proje 5 bin TL, ikinci olan proje 3 bin TL, üçüncü proje ise bin 500 TL ile ödüllendirilirken, üç projeye biner TL özendirme ödülü verilecek.

Ödüllere ek olarak dereceye girenlere Mersin Teknopark'ında ücretsiz yer tahsis edilecek ve üniversitelerin Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından da destek verilecek.
 

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 18:01:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan ali açıkel IP: 88.249.242.xxx Tarih : 19.03.2011 13:09:24

 Selam arkadaşlar ben hasan yani bu projenin sahibi üniversitede okurken yaptım bu projeyi istediklerimi elde edemedim ama yardımcı olan herkeze çok teşekür ederim projelerinizde yardımcı olmak isterim