5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

MEÜ öğrencilerine büyük kolaylık

Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) öğrenciler artık bilgiye daha çabuk ulaşacak. Üniversitenin 50 ayrı noktasına kurulan webkiosk cihazlarıyla öğrenciler internetten ücretsiz faydalanabilecek.

İlk etapta Çiftlikköy Merkez Kampüsü ile Yenişehir Kampüsü ve Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne yerleştirilen cihazlar, 25 Mart'tan itibaren şehir merkezi ve ilçelerde üniversiteye bağlı tüm okullarda devreye girdi. Duvara monte edilen cihazlarla üniversite öğrencilerine süresiz ve ücretsiz internet erişimi sunuldu.

Mersin Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, tamamen özgür yazılım uygulamalarını barındıran cihazların doküman ve media eklentileriyle Mozilla, Firefox, Office uygulamaları olarak bilinen Word, Excel, Powerpoint gibi dosyaların son sürümlerini işleyebilen ücretsiz OpenOffice, film ve benzeri medya dosyalarını çalmayı sağlayan Media Payer ile MSN, ICQ, AIM, Google Talk, IRC, MySpaceIm, Yahoo ve Skype gibi internet mesajlaşma araçlarını da barındırdığı bildirildi.

Cihazların üzerinde kullanılan işletim sisteminin MEÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Ercan Özkan ve İsviçreli bir yazılım uzmanı olan Christian Ostheimer tarafından geliştirildiği ifade edilirken, bir Gentoo Linux türevi olarak öne çıkan işletim sisteminin temel özelliğinin de mekanik dönen parçalar içeren bir harddiske ihtiyaç duyulmadan flash disk ya da RAM disk üzerinde çalışabilen embedded (gömülü) işletim sistemi olduğu kaydedildi.

Darbe, sarsıntı ve ısınma problemlerine karşı dayanıklı olarak üretilen webkiosk cihazlarının, işletim sisteminin Linux olması ve RAM File sistemi kullanılması nedeniyle virüs barındırıp yaymadığı dile getirildi. Cihazın bu özelliğiyle güvenlik kaygısı olmadan tüm işlemlerin güvenli olarak yapabilmesine de fırsat tanıdığı kaydedildi.

Yine aynı nedenle kullanıcıların bu cihazı bozması veya virüs, worm benzeri tehlikeli yazılımları üniversite sistemine bulaştırmalarının da önüne geçildiğine dikkat çekildi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2009 Salı 16:31:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?