5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

MEÜ'de akademik yıl başladı

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, bağımsızlık ruhunun temelinde kimlik bilincinin yanında kişilik, onur-haysiyet ve özgüvenin yattığını ifade ederek Oktay Sinanoğlu'nun, "Türk demek Türkçe demektir ne mutlu Türküm" sözünü hatırlattı.

MEÜ'de 2009-2010 akademik yılı düzenlenen törenle başladı. Çiftlikköy Merkez Kampusu Cumhuriyet Alanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören, Prof. Dr. Uğur Oral Konferans Salonu'ndaki etkinliklerle devam etti. Saygı duruşu bulunulmasının ardından MEÜ Akademik Oda Orkestrası eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Orkestra, dünya ünlü bestekarların eserlerinden seçkiler sunarken, katılımcılardan da büyük alkış topladı.

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, yaptığı konuşmada kurumların kalitelerini kanıtlamak için bir yarış içinde olduğunu vurgulayarak, üniversite olarak kendilerinin her şeyin nitelikli insanla başladığına inandığını söyledi. Aydın, nitelikli insan gücünün de her alanda kaliteyi getireceğini belirterek, üniversite olarak en önemli görevlerininse Atatürk'ün ilke ve devrimlerinden ödün verilmeden geleceğin güvencesi olan gençlere çağdaş bir eğitim verilmesinin yanında bilimsel çalışmalarla da topluma ve ülkeye hizmet edilmesi olduğunu anlattı.

Üniversite bünyesinde yapılan çalışmalarla ilgili olarak katılımcılara bilgi veren Suha Aydın, Türkiye gündemini uzun süre meşgul eden dile yönelik tartışmalara da değindi. Aydın, Türk dilinin eğitim ve bilim dili haline gelmesinde üniversitelerin taşıdığı sorumluluğun büyük olduğunu, kendilerinin de söz konusu sorumluluğun bilince bir üniversite olduklarının altını çizdi. Bağımsızlık ruhunun temelinde kimlik bilinci, kişilik, onur-haysiyet duygusunun yanında özgüvenin yattığına dikkat çeken Aydın, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de söz konusu değeler üzerinde hassasiyetle durduğunu belirtti.

"ATATÜRK, TÜRK KİMLİĞİ 'TÜRKÇE' İLE TANIMLAMIŞTIR"

"Atatürk, Türk kimliğini Türkçe ile tanımlaşmıştır" diyen Aydın, "Bu nedenle Atatürk'ün 'Kurtuluş Savaşı'ndan sonraki temel davası Türkçe'yi dolayısıyla da Türk kültür ve kimliğini yabancı boyunduruklardan korumak, eğitim her düzeyde Türkçe ile yapmak, halkın yabancı dille eğitime özenmesini önleyecek tedbirler almak olmuştur.

Oktay Sinanoğlu, 'Bilim ve Teknik' adlı dergideki yayımlanan 'Atatürk ve Türk Bilim Dili' adlı makalesinde, Atatürk'ün Türk bilim insanını ve eğitimcisine vasiyetini onun şu sözleriyle aktarır, 'Türk demek Türkçe demektir; ne mutlu Türküm diyene.' 2009-2010 eğitim-öğretim yılında aramıza yeni katılan gençlerimize şimdiden başarılar diliyor ve 26 bin 237 öğrencisi, bin 361 öğretim elemanı ve çalışanıyla MEÜ Ailesi'ne hoş geldiniz diyorum" diye konuştu.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ise, MEÜ'nün henüz 17 yıllık bir üniversite olmasına karşın oldukça önemli başarıların altına imza attığını ve bugün gelinen noktada da Türkiye'de örnek gösterilen üniversiteler arasında yer aldığını vurguladı. Üniversitelerin konuşlandığı kentten ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Aksoy, bu noktada da MEÜ'nün kentin sorunlarıyla ilgili çeşitli çalışmalar ortaya koyduğunu, bunun da oldukça önemli olduğunu savundu.

Vali Aksoy, Mersin'in özellikle 1980'li yıllarla birlikte yoğun bir göç aldığını, bununla ilgili olarak göç alan bölgelerde MEÜ ile işbirliği içinde bilimsel bir çalışma yaptıklarını, bununla birlikte oldukça önemli sonuçlara ulaştıklarını, bunun da önümüzdeki süreçte yapılacak olan çalışmalara ışık tutacağını anlattı.

Öte yandan törene Vali Aksoy'un yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Erol Ertan, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mersin İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
 

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2009 Çarşamba 17:10:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?