2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

MEÜ'de 'Haymatloz' sergisi

Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ), 1933 yılı ve sonrasında Nazi iktidarının politikaları sonucunda ülkelerini terk ederek Türkiye’ye gelen Alman bilim adamlarını konu edinen 'Haymatloz' adlı sergi açıldı.

Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’ndeki serginin açılışında konuşan İstanbul’daki Goethe Institut Müdürü Claudia Hahn Raabe, Türkiye’deki temsilcilikleri sayesinde Türkiye ile Almanya arasında diyalog kurmayı ve ilişkileri pekiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

‘Haymatloz’un Almanya ile Türkiye arasında önemli bir anlama sahip bulunduğunu belirten Raabe, Almanya’daki bilim insanlarının Nazi iktidarı nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldıkları devreyi Almanya için karanlık bir devir olarak niteledi. Raabe, Türkiye’de ise Atatürk’ün bu sırada çağdaş üniversiteler kurma çabasında olduğunu belirtti ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kurulmasında Almanya’dan gelen bilim adamlarının büyük etkisi bulunduğunu kaydetti.

5 Mayıs 2008 tarihine kadar gezilebilecek olan sergide Alman bilim adamlarından Ernst Reuter, Paul Hindemith, Alfred Braun, Ruth Sello, Robert Anhegger, Walter Ruben, Ernst Praetorius, Rudolf Belling, Carl Ebert, Margarete Schütte-Lihotzky, Julius Stern, Bruno Taut, Hans Bodlaender, Eduard Zuckmayer, Georg Tabori, Alfred Joachim Fischer, Clemens Holzmeister, Martin Wagner, Gustov Oelsner, Erna Eckstein ve Ernst Engelberg’in Almanya ve Türkiye’deki yaşantılarına ilişkin kendi yazıları ve sözlerinin yanı sıra bu kişilerin yaşam öyküleri de fotoğraflarla belgeleniyor.

.
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2008 Cumartesi 12:56:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Harun Arslan IP: 88.224.51.xxx Tarih : 26.04.2008 23:11:18

kimsenin duymadığı, formalite üniversite etkinliklerinden biri herhalde............ yazık