4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

MEÜ'de İdil Biret resitali

Devlet Sanatçısı İdil Biret, Mersin Üniversitesi (MEÜ) tarafından düzenlenen özel gecede sahne aldı. Mersinlilere piyano resitali sunan Biret, Beethoven gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserlerinden de seçkiler sundu.

MEÜ Oda Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin davetlisi olarak Mersin'e gelen İdil Biret, Çiftlikköy Merkez Kampusu Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi A Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte Mersinli hayranlarına piyona resitali sundu.

Yoğun ilginin gösterildiği etkinlik 'ücretsiz' olarak gerçekleştirilirken, Biret etkinlikte Beethoven'in yanı sıra Schubert, Liszt ve Wagner gibi ustaların eserlerinden parçalar seslendirdi.

Etkinliğe Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, Mersin 1. İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Koçak, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konser sonrasında geceye katkı ve katılımlarından dolayı Devlet Sanatçısı İdil Biret'e, Rektör Suha Aydın tarafından bir teşekkür plaketi takdim edildi.

Öte yandan etkinlik öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İdil Biret, piyano için 'kendi başına bir orkestra' yorumunda bulunarak, "Piyano çalmak için en iyisini, elinizden geldiğinden daha fazlasını yapmak gerekli" ifadesini kullandı. Biret, müzikle ilgilenen genç kuşaklara oda müziği yapmaları ve bol bol nota okumaları tavsiyesinde bulunarak, 'Müzik hayatınızda hep olsun' mesajını verdi.

Çok fazla insanın mekanik şekilde eğitildiğini ve neredeyse herkesin bir enstrüman çaldığına dikkat çeken Biret, iyi bir sanatçı olunabilmesi için de her şeyden önce kişinin iyi bir müzik kulağıyla birlikte bilgi birikimi ve sentez yapma yeteneğine sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Bireyin kararlı olması halinde müzik kariyerinde başarılı olmasının da kaçınılmaz olduğunu savunan İdil Biret, ancak bugün gelinen noktada Türkiye'de müzisyenliğin meslek olarak yapılmasının oldukça zor olduğunu
vurguladı. Biret, "Müziği meslek olarak seçmek tehlikeli. Bu yüzden ikinci bir meslek şart. Mesela yalnızca Çin'de milyonlarca piyanist var. Son derece büyük bir rekabet var ama ne yazık ki kalite az" dedi.

İnsanların, vasat çalışma tarzını duya duya kalitesiz müziğe alıştığını, bu nedenle de iyi müzik yapmanın daha çok önem taşıdığını belirten Biret, Türkiye'deki genç yetenekleri ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilecek olan yarışmalarda daha çok görmek istediğini anlattı.

Biret, "Bizler, ne kadar çok yarışmalara katılırsak o kadar iyi. Her şeyden önce dünyanın her tarafından gelen insanlarla tanışmak, onların ne yaptıklarını dinlemek ve yeni şeyler almak adına önemli. Ancak yarışmalara 'meşhur olacağım' gözüyle bakmamak gerekir. Bugün yapılan yarışmalar, 1900'lü yıllardaki gibi değil artık. Çok sevdiğiniz için müzik yaparsanız, şansınız da yerinde olursa doğru zamanda doğru yerde olursunuz. 1900'lerdeki hikayeleri okuyup, bugüne uygularsanız hayal kırıklığına uğrarsınız. Çünkü artık bu şekilde idealize edilmiş bir dünya yok" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 19:02:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?