5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

MEÜ'ye DPT'den müjdeli haber

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Uğur Atik, 'Merkezi Araştırma Laboratuarı'nın hayata geçmesiyle birlikte üniversitenin akademik alanda önemli bir sıçramaya yapacağını, bunun yanında da üniversiteye ekonomik açıdan da bir artı değer sağlayacağını söyledi.

MEÜ'deki disiplinli ve ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi amacıyla hazırlanan; 'Merkezi Araştırma Laboratuarı Projesi'ne, Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) onay çıktı. 11 milyon TL'lik bir bütçeye sahip olan projenin DPT tarafından 'Yatırım Programı'na da alındığı bildirildi. Bu kapsamda da proje için 2009 yılında 2 milyon 500 bin TL ödenek aktarılacağı kaydedildi.

Gelişmeleri değerlendiren Prof. Uğur Atik, laboratuarla ilgili çalışmaların 3.5 ay gibi kısa bir zaman diliminde tamamlandığını, ancak proje üzerinde hassasiyetle durulduğunu belirterek, üniversitede çeşitli kaynaklardan edinilen malzemelerin bilançosunun çıkartıldığını, söz konusu malzemelerin de ortak kullanımda değil, bireysel kullanımda olduğunu gerçeğinin de ortaya çıktığını anlattı. Atik, bu kapsamda da üniversitede görevli olan tüm öğretim üyelerine; 2008 yılı Mart ayında 'Merkezi Araştırma Laboratuarı' kurulması noktasında proje teklifi sunulması istendiğini, bununla birlikte de toplam 147 bireysel proje başvurusu yapıldığı bilgisini verdi.

Önerilen projelerin Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERFAM) Yönetim Kurulu Üyeleri'nden oluşan bir komisyon tarafından değerlendirildiğini ifade eden Atik, 31 Mart 2008 tarihinde de 'Proje Bilgilendirme Toplantısı' gerçekleştirildiğini, yaklaşık 150 öğretim üyesinin katıldığı toplantıda da projenin hedef, amaç ve gerekçeleriyle ilgi görüş alış-verişinde bulunulduğunu, böylelikle de projeyle ilgili ana temaların da belirlenerek; 'iş paketleri'nin oluşturulması kararı alındığını kaydetti.

Atik, 7 ana tema üzerinden oluşturulan 17 iş paketinin de DPT formatına uygun olarak yazılımının gerçekleştirildiğinin altını çizdi. 27 Mayıs 2008 tarihinde de ana projenin yazılım çalışmalarının tamamlanarak, "Mersin'de Sürdürülebilir Bölgesel Kalkınmaya Yönelik Bilim ve Teknoloji Araştırma Merkezi Alt Yapısının Oluşturulması" başlıklı proje DPT'ye sunulmak üzere tamamlandığını vurgulayan Uğur Atik, "Projemiz 3 yıllıktır ve birinci yıl için 2.5 milyon TL ile desteklenmiştir. Bu nedenle merkez laboratuarının öncelikli ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekmektedir. Öncelikleri belirlemek amacıyla tüm öğretim elemanlarını kapsayan bir anket çalışması yapılmış ve veriler toplandı" dedi.

Önümüzdeki haftalarda söz konusu anket çalışmaların ilgili komisyon tarafından değerlendirileceğini ifade eden Rektör Yardımcısı Atik, öncelikli olarak satın alınması gereken malzemelerin belirlenerek, ilgililere sonuçlarının duyurusu yapılacağını söyledi.

Prof. Atik, bunun yanı sıra projenin tamamı yeniden düzenleneceğini ve DPT tarafından etüt proje onaylandıktan sonra da harcamalara başlanacağına dikkat çekti. Atik, açıklamasını şöyle sürdürdü; "Üniversitemizin böyle bir projeye ihtiyacını ortaya koyduğu ve verdiği her türlü destek için Sayın Rektör Prof. Dr. K. Suha Aydın'a, katkısı olan tüm öğretim üyelerine ve çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Merkez laboratuarının faaliyete geçmesiyle üniversitemizin akademik anlamda önemli sıçramalar yapacağına ve bu laboratuarın üniversitemize ekonomik katkıları olacağına inanıyorum."

iha
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 14:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?