3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Mezarlıkta dinler buluşması

Her dine mensup insanların mezarlarının bulunduğu Mersin Mezarlığı, bugün 8.'si düzenlenen geleneksel dua töreninde farklı dinlere mensup din adamlarını bir araya getirdi.

Kurban Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende, Müslüman ve Hıristiyan din adamları birlikte dua etti.

Mersin Latin Katolik Kilisesi öncülüğünde gerçekleştirilen '8. Evrensel Dua Buluşması', Mersin Mezarlığı'nda yapıldı. Törene Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Mersin Müftülüğü'nü temsilen mezarlık imamı Ramazan Ulu, Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Roberto Ferrari, Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Coşkun Teymur, Latin Katolik Kilisesi Reis Vekili Mesut Kalaycı, kilise gönüllüsü Lina Nasif'in yanı sıra çok sayıda Hıristiyan ve Müslüman vatandaş katıldı. Dua öncesi bir konuşma yapan Latin Katolik Kilisesi Reis Vekili Mesut Kalaycı, Mersin'in mozaik bir kent olduğuna dikkat çekerek, söz konusu mozaiğin de her parçasının ayrı ve eşsiz bir değer olduğunu söyledi. Kalaycı, "Ancak ve ancak bütün parçalar bir araya geldiği zaman bu mozaiğin muhteşem güzelliği gözler önüne serilebilir. Bunun en anlamlı ve en güzel örneğini Mersin Şehir Mezarlığı'nda görebilirsiniz. Nitekim birçok yakınımız ve dostumuz, yaşamları süresince farklı dinlere mensup olmalarına rağmen şimdi beraberce huzur içinde yatıyor" dedi.

Kurban Bayramı ile kurulan birlikteliğin tanışma ve dostluk seviyesini arttırmasını, derin ve önemli konuları da kapsayacak şekilde bir işbirliği sahasını genişletmesini temenni eden Kalaycı, "Zaten İbrahim Peygamber'de birleşen Yahudilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık; sevgiyi, merhameti, hoşgörüyü, barışı ve kardeşliği emreder. Böylece her üç semavi dinin ortak ahlak anlayışı yeryüzünde hüküm sürdüğünde, gerçek bir huzur ve güven ortamı sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Coşkun Teymur da, ölümün kaçınılmaz bir gerçek olduğunu ve her insanın bir gün kapısını çalacağını, bu nedenle mezarlıkların da bekleme yeri olduğunu ifade etti. İnsan bedenini bir buğday tanesine benzeten Teymur, buğday tanesinin toprağa düşüp ölmezse ürün de veremeyeceğini, buradan yola çıkıldığında ölümün insan hayatının ilk aşamasının son notası, diğer yandan da ebediyete açılan tek kapısı olduğunu ifade etti.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise, dünyada bir benzeri olmayan Mersin Mezarlığı'nda Hıristiyan, Musevi ve Müslümanların bir arada kardeşçe beraber yattığını vurgulayarak, "Bu etkinliği burada organize etmemiz oldukça anlamlı. Mersin'de barış, kardeşlik ve dostluk imgesini bir arada tutmak için elimizden geleni sarf etmekteyiz. Bunu festivallerde yaptığımız gibi mezarlıkta da her yıl tekrarlıyoruz" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından imam Ramazan Ulu Kur'an okurken, Hıristiyan din adamları da kendi dillerinde dua etti. Din adamları, daha sonra hep birlikte şehitliği ziyaret ederek, şehit mezarlarına kırmızı karanfil bıraktı.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2008 Pazartesi 16:58:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?