30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

MHP'den afet bölgesinde inceleme

ERDEMLİ'DEKİ DOLU AFETİ

MHP Gurup Başkanvekili Mehmet Şandır, Erdemli ilçesi Üçtepe, Batısandal ve Çiriş köylerinde yaşanan dolu afeti sebebiyle bölgede incelemelerde bulundu.

Köylüleri dinleyen Şandır, 'Afet Kanunu'nun değiştirilmesi gerektiğini belirterek, mülkiyet ve kadastro sorunu yaşayan köylülerin sigorta yaptırıp yaptırılmamasına bakılmaksızın zararlarının karşılanması gerektiğini söyledi.

Yaşanan şiddetli dolu yağışıyla meydana gelen afetin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade eden Şandır, "Bu afette çiftçilerimizin örtü altındaki ürünleri zarar görmüştür, başta narenciye bahçeleri olmak üzere açıkta ki ürünler yine aynı şekilde zarar görmüştür. İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından hazar tespit çalışmaları yapılmaktadır ve ortaya çıkan tabloda bu bölge insanının altından kalkamayacağı bir zararın olduğu görülmektedir. Bu zararı devletimiz karşılamalıdır" dedi.

Öncelikle afet kanunun değişmesi gerektiğini dile getiren Şandır, "Afet kanunun da bu türlü zararların karşılanabilmesi için çiftçinin varlıklarının yüzde 40'ını kaybetmesi şartı kaldırılmalıdır. Çiftçinin zararı sigorta yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın karşılanmalıdır. Erdemli çiftçisi ekmeğini taştan çıkartan, çoluk çocuk onuruyla yaşamaya çalışan çok değerli insanlardır. Bu insanları kendi dertleriyle yalnız bırakmak haksızlıktır, zulümdür" diye konuştu.

Köylerde yaşanan mülkiyet ve kadastro sorununa dair açıklamalarda da bulunan Şandır, "Köylerimizde bir mülkiyet ve kadastro sorunu yaşanmaktadır, 2-B sorunu vardır. Atadan öteden kalan arazileri ellerinden alınmakta, seraları bahçeleri başkalarına satılmaktadır. Özellikle mülkiyet kanunun değişmelidir. Çiftçinin ektiği, sürdüğü ve hasat yaptığı arazinin mülkiyeti çiftçiye verilmelidir. Parti olarak hazırladığımız 2-B yasasında, 2-B arazilerinin orman içi ve orman kenarı köylülerine bedelsiz verilmesini

teklif ediyoruz. Rayiç değerle veya düşük fiyatla verilmesi yanlış olacaktır. Bu dağların başında insanlar gerek hazine arazilerini, gerekse 2-B arazilerini ekip sürüyor, ürün dönüştürüyorlarsa bu eli öpülecek, alnı öpülecek bir davranıştır. Bu insanlara bu topraklar bedelsiz verilmelidir. İktidar partisi anlaşılıyor ki bu dönem 2-B yasasını meclise getirmeyecek. Çiftçi kıvranacak, bir yandan hazine arazileri, bir yandan tapu iptal davaları, bir yandan da 2-B arazileri ile boğuşacaktır. O arazileri eken

süren, o araziyi ürüne dönüştüren çiftçilere arazinin bedelsiz verilmesini kanun teklifini önümüzdeki hafta içinde meclis başkanına vereceğiz" şeklinde konuştu.

Tapu iptal davalarının durdurulması gerektiğini savunan Şandır şunları kaydetti:

"Tapu iptal davalarının bu insanlara haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Bu insanlar bu arazilerini çok eskiden beridir, sürerek imar etmişlerdir. Bu araziler eğer bir değer ifade ediyorsa bu çiftçilerimizin emeğinin sonucudur. Değilse dağı taşı satmaya kalksanız kimse almaz. Ama çiftçi onu imar etmiştir, üzerine bahçe kurmuştur, sera kurmuştur. Şimdi bir değer ifade etmektedir. O tapuyu iptal edipte, kadastro parseli halinde, milli emlak parseli halinde internet üzerinden ilgisiz kişilere satılması

çiftçiye haksızlıktır. Bu durdurulmalıdır. İstanbul'un kenarlarında, veya sahil ve yaylalar da 2-B arazilerini bedeli ile verebilirsiniz. Ama Erdemli'nin Silifke'nin dağında 2-B arazilerini ekip biçip bahçeye dönüştüren, seraya dönüştüren köylülere, çiftçilere buraları bedelsiz verebilirsiniz. Bu çiftçi ürettiği için ödüllendirilmelidir. Bütün herkese bir kez daha geçmiş olsun diliyorum."

Şandır, MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural ve belde belediye başkanlarıyla birlikte afette zarar gören çiftçilerin seralarında incelemelerde bulundu.

ERDEMLİ'DEKİ DOLU AFETİ
ERDEMLİ'DEKİ DOLU AFETİ
ERDEMLİ'DEKİ DOLU AFETİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2011 Cumartesi 16:56:05
Güncelleme :26 Şubat 2011 Cumartesi 23:09:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?