30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

MMO'dan lunapark uyarısı

MMO'DAN LUNAPARK UYARISI

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şube Başkanı Naci Erçolak, lunaparklarda bulunan eğlence araçlarının denetimlerinin yapılmaması halinde acı facialara ve ölümlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte on binlerce insanın sıcak yaz günlerinde başta çocuklar olmak üzere aileleri ile birlikte gittiği ve ülkenin birçok yerinde bulunan sabit ya da mobil lunapark ve eğlence mekanlarının dolmaya başladığını hatırlatan Erçolak, tesislerin aktif olarak çalışması ile birlikte maalesef üzücü kazlar ve ölüm haberlerinin de duyulmaya başladığını söyledi. Trabzon, Adıyaman, İstanbul ve Balıkesir`deki lunapark ve eğlence alanlarında gerçekleşen ölümlü kazaların, önümüzdeki dönemde yaşanacak olası kazaların habercisi niteliğinde olduğunu Erçolak, bu kazaların gelecek günlerde de tekrarlanabileceğini vurgulayarak, alınabilecek tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu. Lunaparklardaki eğlence amaçlı kullanılan makinelerin genelde basit ve oyuncak gibi düşünüldüğünü ve çok ciddiye alınmadığının altını çizen Erçolak, “Makinenin üretiminde; mekanik olarak taşıyıcı ve bağlayıcı unsurların güvenlik ve kalite standartlarına uygun olması, yine ilgili standartlarda üretilmesi ve ciddi şekilde kontrolünün yapılması gereklidir. Ayrıca makineyi çalıştıran işletmeci ve faydalanan kişilerin yapacağı hatalara karşı, sistemlerin önleyici mekanizmalarının olması gereklidir. Tamamen bir mühendislik tasarımı olan ve yüzlerce hareketli parça ve güvenlik aksamları ile devasa konstrüksiyonlar olarak imalatı yapılan cihazların, test kontrollerinin ve güvenlik aksamlarının uzman makine mühendisleri nezaretinde yapılması gereği ihlal edilmektedir” dedi.

Lunaparklarda yer alan discovery, hızlı tren, gondol gibi eğlence makinelerinin periyodik kontrollerinin yapılması ve emniyet aksamlarının test edilmesi gerektiğine dikkat çeken Erçolak, “Bu kontrollerin süreleri ilgili mevzuatlarda ve standartlarda açıkça belirtilmiştir. Aylık ve yıllık olarak kontrollerin yapılmasının yanı sıra günlük olarak da işletmeye alınmadan önce tüm emniyet tedbirlerinin çalıştığı kontrol edilerek çalıştırma işlemi yapılmalıdır. Bu kontrollerin de kayıt altına alınması gerekmektedir” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2011 Cuma 15:51:03
Güncelleme :15 Temmuz 2011 Cuma 18:37:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?