4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Modern seradan 6 kat fazla ürün

MODERN SERAYA GEÇTİ 6 KAT FAZLA ÜRÜN ALDI

Mersin'in Bozyazı ilçesinde topraksız kültürle yerden ısıtmalı modern serada üretim yapan öncü bir çiftçi, bir dönümde 6 kat daha fazla ürün almayı başardı.

Bozyazılı çiftçi Mustafa Toprak, bölgede tek olarak topraksız kültürde domates yetiştiriciliği yaptığını belirterek, "Mersin-Antalya arısında yerden ısıtmalı ve topraksız kültürde domates yetiştiriciliği yalnızca bu seramızda yapılıyor. 4 dönümlük bu sera için 800 bin TL harcadık. Bu yıl ürün hasadından beklentimiz ise 450 bin TL civarındadır" dedi.

Bu tür seralarda yetişen domatesin hem kaliteli hem de veriminin yüksek olduğunu ifade eden Toprak, "Normal bir seradan yani klasik tarzda bilinen seralardan dönümde alınabilecek üretim miktarı ortalama 5-6 ton civarındadır. Oysa modern bir serada dönümde 30 ton ürün almak çokta şaşırtıcı değil. Ben böyle bir sera sahibi olarak, üreticilerimize imkanları ölçüsünde modern serada üretim yapmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

İlk ürünlerin Irak ve Romanya ya gönderildiğini dile getiren Toprak, "İç piyasada ürün fazlaca talep görünce ancak iç piyasa ihtiyacını karşılamaya yetti. Şu an ürünümüzü direkt olarak büyük marketlere veriyoruz. Normal bir serada üretilen domates 1 TL civarında satılırken, modern serada ürettiğimiz salkım cinsi domates 2 TL'nin altını düşmedi" şeklinde konuştu.

Modern seranın üreticiler tarafından ilgi gördüğünü ve son olarak Erdemli ilçesine bağlı Limonlu belde belediye başkanı Mehmet Topkara ve beraberindeki üreticilere sera hakkında bilgiler aktardığını anlatan Toprak, "Üreticilerin seramızda incelemelerde bulunması bizi memnun ediyor. Benim tavsiyem üreticilerin klasik tipteki seralar yerine modern seraya geçiş yapmalarıdır. Bu yöntem bilinen yöntemden çok daha fazla gelir getirici bir üretim faaliyetidir" dedi.

MODERN SERAYA GEÇTİ 6 KAT FAZLA ÜRÜN ALDI
MODERN SERAYA GEÇTİ 6 KAT FAZLA ÜRÜN ALDI
İHA
Yayın Tarihi : 27 Mart 2010 Cumartesi 12:20:04
Güncelleme :27 Mart 2010 Cumartesi 14:37:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?