4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Montessori Eğitim Sistemi Mersin'de

MONTESSORİ EĞİTİM SİSTEMİ ARTIK MERSİN'DE

'Montessori Eğitim Sistemi', artık Mersin'de de uygulanacak. Mersin'de ilk defa uygulanacak olan sistemin kentte hafta sonu resmi açılışını gerçekleştirecek olan; Okyanus Anaokulları bünyesinde sunulacağı kaydedildi. Uluslararası bir eğitim sistemi olan ve gelişmiş ülkelerin okul öncesi eğitiminde tercih ettiği sistemin, eğitim alanında da önemli bir ayrıcalık sunduğu vurgulandı.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Mersin Okyanus Anaokulları İletişim Koordinatörü Özgür Palavan, 'Montessori Yaklaşımına Dayalı Eğitim Modeli'ni, gelişim psikolojisinin de desteği ile Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülen; 'Okul Öncesi Eğitim Programı' ettiklerini ifade ederek, çocuklar hakkında ebeveynlere bireysel psikolojik danışmanlığın da sunulacağı Okyanus Anaokullarında, standart uygulanan müfredatın dışında orff eğitiminden kişisel gelişime kadar 14 farklı branşta eğitim verileceğinin altını çizdi. Palavan, ebeveynlerin ve sosyal çevrenin çocukların kişiliğinin oluşmasında son derece belirleyici bir faktör ifade ederek, "Çocuklarınızın kendiliklerini ortaya koymalarına izin verin, çocuğunuza kişiliğini hediye edin" dedi.

Montessori Eğitim Programı'nın bireysel eğitime inanan Maria Montessori tarafından geliştirilmiş bir eğitim modeli olduğunu anlatan Palavan, bu sistemin her çocuğun, kendine özgü bir gelişime sahip, bireysel bir kişilik olduğunu ve kendi kapasitesi doğrultusunda öğrenebileceğini savunduğuna dikkat çekti. Özgür Palavan, Montessori'nin; bilgiyi ezberden kurtarıp, her yaşta çocuğun anlayabileceği bir düzeyde somutlaştırdığını ve bunu bütünlük içinde aktaracak bir yöntem ve materyaller dizisi geliştirdiğini vurgulandı. Palavan, "Montessori eğitiminin temeli çocuğa bağımsız olmayı sağlayacak ve gelişimini destekleyen en uygun çevreyi hazırlamaktadır. Montessori eğitimi çocukların toplumsal ve duyusal gelişimlerini destekleyerek gelecek yaşamlarında başkalarına, çevrelerine, kendilerine saygı duyan, sorumluluk sahibi, toplumla uyum içinde yaşamlarını sürdüren bireyler olmalarına katkı sağlamaktadır" diye konuştu.

Montessori Sistemi'nin temel özellikleriyle ilgili olarak açıklamalarda da bulanan Palavan, büyüklerle küçüklerin bir arada bulunmasının çocuklarda toplumsal bilinci ve kendine güveni geliştirdiğinin altına çizerek, söz konusu özellikleri şu şekilde sıraladı; "Çocuklar, kendilerine sunulan özel materyaller ile kendi kullanım alanlarını oluştururlar. Bu da onların özgürlük alanı kavramlarının oluşmasına ve diğer özgürlüklere saygı duymalarına yardımcı olmaktadır. Çocuklar öğretmenlerinin uyarıları yerine, kendi hatalarını kendileri düzeltirler. Bireysel öğrenme, çevre içerisinde gerçekleşir. Her bir çocuk farklı bir adımda büyür, bu onların gelişimini destekler. Soyut yerine somut öğrenme üzerinde durulur. Çocuklar kavramları birebir gerçek hayatta yaşayarak öğrenir. Montessori sınıflarında bütün materyaller çocukların erişebileceği yerlerde bulunur. Masa, sandalyeler çocukların kullanabileceği kadar küçük, duvardaki resimler çocukların göz seviyesinde olacak şekildedir. Montessori sınıflarındaki materyaller çocukların ulaşabilecekleri dolaplarda bulunduğu için çocuğun istediği materyali seçmesine olanak sağlanır."

Öte yandan, Mersin Okyanus Anaokulları'nın açılışının da 31 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirileceği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2010 Perşembe 14:22:03
Güncelleme :29 Temmuz 2010 Perşembe 15:35:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?