5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

MSÖ'de firma sayısı azaldı

Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak öne çıkan Mersin Serbest Bölgesi'nde 2008 yılı Temmuz ayındaki yavaşlama eğilimi, Ekim ayında da kendi gösterdi. Ekim ayında bölgedeki firma sayısı yüzde 6, istihdam eden kişi sayısı da yüzde 5 oranında azaldı.
Mersin Serbest Bölge Müdürlüğü'nden elde edilen bilgilere göre, 2008 yılının Ekim ayı sonu itibariyle serbest bölgede 24'ü yabancı olmak üzere toplam 6 bin 855 kişi istihdam ettiğine dikkat çekildi. Bu rakamla birlikte Mersin Serbest Bölgesi, istihdam edilen kişi sayısına göre de Türkiye genelindeki serbest bölgeler arasında kendisine 3. sırada yer bulabildi. Ekim ayında 330'u yerli, 39'u yabancı ve 52'si yerli-yabancı olmak üzere toplam 421 firmanın faaliyette bulunduğu bölgedeki yatırım harcamalarının da yüzde 93'ünün Türkiye'den bölgeye, yüzde 7'sinin de yurt dışından bölgeye yapıldığı kaydedildi.

 


Mersin Serbest Bölgesi ticaret hacmi artış hızının 2008 yılı Temmuz ayından itibaren yavaşlama eğilimine girdiğine dikkat çekilerek, Ekim ayında geçen yıla göre yüzde 1 oranında azalarak 220 milyon dolara gerilediği ifade edildi. Yılın ilk 10 ayında bölgedeki ticaret hacmiyse önceki yılın söz konusu dönemine göre yüzde 22'lik bir artış gösterdi ve 2.4 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam da bölgeyi Türkiye genelinde 4. sıraya taşıdı.


Ocak-Ekim Dönemi'nde sanayi sektörünün ticaret hacminin geçen yıla göre yüzde 19 arttığı, bu artışta da sanayi sektörü içinde yer alan kimya sanayi mamulleri alt sektöründeki artışın önemli bir rol oynadığı bildirildi. Ticaret hacminin yüzde 22'sini oluşturan tarım sektörünün işlem hacmiyse 2007 yılının belirtilen dönemine göre yüzde 32 arttığı, yaşanan artışta da meyveler ve sanayi bitkilerindeki artışın etkili olduğuna işaret edildi.


Mersin Serbest Bölgesi'ndeki ticaret ülkeler bazında dağılımı incelendiğinde de; ticaret hacmi içerisinde önemli ağırlığa sahip olan Türkiye'nin ticaret hacmi artış hızının geçen yıla göre yükseldiği, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile İslam Ülkeleri'nin ise azaldığı açıklandı.

İha
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2009 Perşembe 16:23:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?