5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

MTSO ve KOSGEB'ten eğitim

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, global kriz sürecinin atlatılabilmesi için patronlarla birlikte işçilerin de elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

MTSO ve Mersin KOSGEB tarafından ortaklaşa organize edilen 'Dış Ticarete Başlıyoruz' konulu eğitim çalışması başladı. MTSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen eğitim etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Şerafettin Aşut, bugün gelinen noktada ortaya çıkan tablonun hiç de iç açıcı olmadığına dikkat çekerek, yaşanan pazar daralması nedeniyle herkesin iç pazara yöneldiğinin altını çizdi.

Aşut, kurumsallaşmanın ciddi bir sorun olduğunu ifade ederek, "İşleri delege etmiyoruz. Çünkü bizler aile işletmesiyiz yani patron da çalışan da biziz. Her şeyi biz biliyoruz, biz olmazsak işletme batar. Markalaşamıyoruz, ihracat yapmıyoruz, yapıyorsak da yerimizde sayıyoruz. Nedenlere gelince küresel pazar daralması, düşük verimlilik, kalite, pazarlama, teknik bilgi ve finansman yetersizliğimiz var. Ama en önemlisi işletmeden kafamızı çıkarmıyoruz" dedi.

Bu durumun aşılabilmesi için teknik bilgiye ulaşılması, Ar-Ge çalışmalarında bulunulması, inovasyon yapılması ve bununla birlikte yenilikçi fikirlerin değerlendirilip pazara sunulması tavsiyesinde bulunan Aşut, aynı zamanda da firmaların iç ve dış pazarlara ulaşarak, rakiplerini takip altına alması her şeyden önemlisi de kurumsallaşılarak, işletmelerin kalite sertifikalarına bağlanması gerektiğini savundu. Aşut, tüm bu aşamaların ardından yaşanan mutlu sonunsa ihracat olduğunu belirterek, "İhracat zor değil ama kolay da değil. Çalışmak ev ödevlerimizi yerine getirmek ve koçumuza- danışmanımıza güvenmek, onun da bize güvenmesini sağlamak ama bunun için çok çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

İşletmelerin patronlarıyla birlikte çalışanların da ellerini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Şerafettin Aşut, birlik ve beraberlik içinde sıkıntılı sürecin aşılabileceğini, bunun için de hem işletme sahiplerinin, hem de çalışanlarının 'hodri meydan' diyerek atılıma geçmesinin de bir zorunluluk olduğunu söyledi. Aşut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gerçekleştirdiğimiz toplantının sonunda yol haritamızı belirleyip, sıkı bir programa başlamak üzere, üretimimize, dış ticaretimize ivme kazandırmak üzere adım atarken dış ticaret programımızın hepimize yararlı olmasını diliyorum ancak şunu da söylemeden geçemeyeceğim Amerikalılar, Asyalılar ve Avrupalılar bizden zeki, bizden çalışkan ya da bizden daha uyanık değiller ama onlar refaha sistemli çalışarak ulaşıyorlar."

KOSGEB Kanunu'nda son yapılan değişikliklerle ilgili olarak bilgilendirmelerde Mersin KOSGEB Müdürü Ali Çelik, ise 'Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' ile birlikte imalat sektörünün yanı sıra hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin de KOSGEB desteklerinden yararlanmasına imkan sağlandığını hatırlattı.

Ali Çelik, KOSGEB'in girişimcilik kültürünün ve ortamının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli tedbirleri alarak bu kapsamda girişimleri ve girişimcileri de destekleyeceğini dile getirdi.

KOBİ'lerin genellikle önlerini görmeden, gereksiz riskler üstlenerek ve plansız-donanımsız bir şekilde dış ticaret yaptıklarını kaydeden Dış Ticaret Uzmanı Muteber Boztemur ise, "Yetişmiş eleman eksikliği, bilgi eksikliği, duyumlara inanma, araştırma yöntemi eksikliği, subjektif değerlendirmeler ve bilgi kaynaklarını yanlış seçme KOBİ'lerin başlıca dış ticaret sorunlarıdır. Dış ticaretteki amaçları ise dünya pazarlarından pay alarak satış ve karlarını artırmak, iç pazara olan bağımlılığı azaltmak, pazar dalgalanmalarını dengede tutmak, fazla üretim kapasitesini satmak, sürekli gelişmek, rekabet gücünü artırmak, istihdam oluşturmak ve dış ticaret açığının azalmasına yardımcı olmaktır. Bizim amacımız ise KOBİ'lerimizin uzun soluklu uluslararası ticarete ne kadar yakın olduğunun ortaya çıkarılması ve gerekli iyileştirmelerin saptanmasıdır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 11:13:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?