5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

MTSOB'ye çevre ödülü

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB), Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye'nin 'en çevreci' 5 Organize Sanayi Bölgesi'nden (OSB) biri olarak seçildi.

Çevrenin korunması, iyileştirilmesi, temizlenmesi ve her türlü çevre kirliliğinin önüne geçilmesinin yanı sıra çevre bilincinin yaygınlaştırılması noktasında çalışan, çevreye ve kanunlara uyumlu faaliyet gösteren, atıksu arıtma tesislerini tamamlayarak faaliyete geçirmiş ve düzenli atık depolama tesisleriyle bertaraf tedbirlerini almış OSB'lerin tespit edilmesi amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen en çevreci OSB'lerin belirlendiği yarışmanın 2009 ayağı tamamlandı. Türkiye genelinde toplam 28 OSB'nin katıldığı yarışmaya katılan MTOSB ise ilk 5'e girdi.

Gelişmeleri değerlendiren MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, 4 yıl önce tamamlanan çalışmalarla birlikte bölgede doğalgaz kullanımına geçildiğini, bu duruma bağlı olarak da hava kirliliğinin önlenmesi noktasında önemli bir adım atıldığını söyledi. Şerafettin Aşut, bölge açısından oldukça önemli bir sorun olan atıksu konusunu da tamamen kendi öz kaynaklarını kullanarak fiziksel, kimyasal ve biyolojik merkezi atıksu arıtma tesisini işletmeye alarak sorunu çözdüklerini hatırlattı. Katı atık yönetimi kapsamında bölgedeki ambalaj atıklarının ve diğer tehlikeli atıkların yasalara uygun olarak evsel atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi sağlandığına dikkat çeken Aşut, evsel atıkların toplama ve taşıma hizmetinin de 2007 yılı Eylül ayından bu yana kendilerinin yaptığını dile getirdi.

Aşut, MTOSB ve gelişme alanı içindeki yeşil alan miktarının arttırılması konusuna önem verdiklerini, bu kapsamda da 14 bin 608 fidanı toprakla buluşturdukları bilgisini vererek, ayrıca bölgenin ulusal ve uluslararası mevzuatlara uyumunun arttırılması için detaylı dokümantasyon oluşturulduğunu ifade etti. Çevreye zararlı etkilerle birlikte çevre risklerinin de belirlenerek, bunların kontrol edilebilir ve bu sayede çevreyi olumsuz etkileyen unsurların azaltılması noktasında çalışmalarda bulunduklarını kaydeden Aşut, bölge içinde oluşan atıkların ölçülmesi, izin ve yetki belgelerinin alınmasının kolaylaştırılması, çevreyle ilgili yasa ve mevzuatlara uyumun sağlanması gibi konuların da dokümante edildiğinin altını çizdi. Aşut, "Çevre yönetim sisteminin, ISO 14001 Belgesi ile gösterilebilir olmasının sağladığı prestij, havanın, suyun, toprağın, doğal kaynakların ve insanların zarar görmesini en aza indirgenerek enerji tasarrufu sağlanması, kirliliği kaynaktan başlayarak kontrol altına alınması ve azaltılması, çevreyle ilgili kurumsal iyileşmeler, acil durumlara ve kazalara karşı hazırlıklı bulunarak mesuliyetle sonuçlanan kaza gibi olayların azaltılması, oluşan atıkların bertarafı gibi konuları içeren ve bu çerçevede maliyet azaltılmasını sağlayarak, çevre performansımızın sürekli gelişmesinin sağlanması, tüm dünyaca bilinen ve kullanılan ortak bir dil olduğundan global pazarda kabul edilirliğin sağlanması, sanayicileri çevre konusunda bilinçlendirme çalışmaları ile çevresel performansımız
arttırılmıştır" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 17:47:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?