3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

MÜ'de tiyatro söyleşisi

Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Cezmi Koca, 'Komedi Dükkanı' adlı gösterinin Türk tiyatrosunda orta oyununa dayandığını ifade ederek, Tolga Çevik'in yönetmenle atışmasının da, Kavuklu-Pişekar atışması olduğunu söyledi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) tarafından bu yıl ilk kez uygulamaya konulan; 'Üniversite Yaşamına Giriş (ÜYG) Dersi' kapsamındaki sanatsal etkinlikler devam ediyor. Ders kapsamında MEÜ Çiftlikköy Merkez Kampusu Uğur Oral Kültür Merkezi'nde tiyatro üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi.

Öğretim görevlisi Cezmi Koca'nın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, Türk tiyatrosunun dünü ve bugünü tartışıldı. Koca, öğrencilerin ders dışında da tiyatroya hem oyuncu, hem de oyun yazarlığı, reji, kostüm ve dramaturji gibi
çeşitli alanlarda ilgi göstermeleri tavsiyesinde bulundu.

Bir tiyatronun doğması için diyalog ve çatışma öğelerinin bir arada var olması gerektiğine dikkat çeken Koca, Antik Yunan tiyatrosunun söz konusu öğeleri içerdiği için dünyadaki ilk tiyatroya örnek olduğunu vurguladı. Koca, Antik Yunan'dan kalma oyunların bugün hala dünyanın en iyi oyunları arasında gösterildiğini ifade ederek, tiyatronun, Antik Yunan'da doğduğunu ve aradan geçen zamanla birlikte farklı coğrafyalarda çeşitli seyirler izlediğini belirtti.

Türkiye'deki tiyatro geleneğine ilişkin açıklamalarda da bulunan Cezmi Koca, gölge oyunu, orta oyunu ve kukla geleneğinin en önemli gösteri sanatı türleri arasında yer aldığını, ancak söz konusu türlerin de değişen toplumsal yapıya ayak uyduramadıkları, geleneklere sahip çıkılmaması ve toplumsal değişimle birlikte seyirci kitlesinin değişmesi nedeniyle yok olduğunu savundu.

Tanzimat sonrası doğan Batı tarzı tiyatro eğilimine dikkat çeken Koca, "Batılıların 2 bin 500 yıldır yaptığını biz 150 yılda yapmaya çalışıyoruz. Karşılaştırdığımızda arada her yönden fark var. Bu farkta kendisini gerek oyunculuk, gerek yazarlık ve diğer hususlar açısından ortaya koyuyor. Çünkü dramatik metin yazarlığı bizde yok, ama Batı geleneğinde var. Aslında bugün sinemada yaşadığımız sıkıntının temelinde yatan ana nedende bu" dedi.

"Geleneksel tiyatromuzu doğru yakalarsak, iyi bir damar bulursak bunun üzerinde yeniden kendimizi var edebiliriz" görüşünü savunan Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Komedi Dükkanı neden tuttu sanıyorsunuz? Çünkü yaslandığı yapı bizim orta oyunumuz. Onun orada yönetmenle atışması Kavuklu-Pişekar atışmasıdır. Tolga Çevik çok şey değiştirmedi, sadece ek bir şey yaptı, formatıyla biraz oynadı. Bu oluşturucu bir şey ama, 'bunu ilk kez ben yaptım' demek yanlış. Çünkü bu oyun yüzyıllarca bu topraklarda vardı, ancak kendisini yenileyemediği için tarih oldu."
Tiyatroya bir misyon biçilmesinin ve eğitici amaçlı kullanılmasının yanlış olduğunu kaydeden Koca, tiyatronun tek bir misyonu olduğunu ve bu misyonun da eğlendirmek olduğunun altını çizerek, bugün gelinen noktada sadece Türkiye'de değil, dünyanın dört bir yanında tiyatro alanında sorun ve sıkıntılar yaşandığını, bunun en önemli nedeninin de televizyon ve sinemanın, tiyatro üzerinde kurduğu baskı olduğunu vurguladı.

 

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 18:37:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?