5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Müftüden Kerbela açıklaması

Mersin İl Müftüsü Niyazi Ersoy, 'Kerbela Olayı'nın taşkınlık ve iktidar hırsının Peygamber Ailesi'ni de hedef alıp haddini aşabileceğini ortaya koyduğunu belirterek, söz konusu olayın bir düşmanlık haline getirilmemesi, bunun yerinde geçmişten ders alınması gerektiğini vurguladı.

'Muharrem Ayı' ve 'Aşure Günü'nün inanç tarihinde önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Niyazi Ersoy, söz konusu ay ve günün aynı zamanda da dinler tarihinde 'kutsal bir gün' olarak anıldığını vurguladı. Ersoy, "10 Muharrem'de birçok peygamberin hayatında önemli hadiseler meydana gelmiştir. Birçok sıkıntı, zulüm ve baskı görürken, 'Aşure Günü' bu baskılardan kurtulmuşlardır. Yeni ve güzel başlangıçlara, ilahi lütuflara mazhar olmuşlardır" dedi.

Allah'ın birçok duayı 'Aşure Günü' kabul ettiğinin altın çizen Ersoy, Hz. Adem'in tövbesi, Hz.Nuh'un tufandan kurtulması, Hz.Yunus'un balığın karnından çıkması, Hz. İdris'in göğe çıkarılması, Hz.Musa'nın kızıl denizi geçmesi, Hz. İsa'nın doğumu ve diri olarak göğe çekilmesinin gibi olayların da hep 'Aşure Günü'nde gerçekleştiğini hatırlattı. Niyazi Ersoy, insanlık tarihinde bir dönüm noktası olarak görülebilecek birçok olayın yine aynı tarihte gerçekleştiğinin rivayet edildiğini belirtti.

'10 Muharrem'in tarihte gerçekleşen pek çok sevinç ve keder ortamı için de önemli bir milat olarak hatırlandığını ifade eden Ersoy, "Muharrem Ayı'nda, Peygamberimizin torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesi olayı bütün Müslümanları derinden sarsan, kederlendiren son derece acı ve üzücü bir hadisedir" diye konuştu.
Kerbela'da şehit olan ve Ehli Beyt'in maruz kaldığı haksızlığın, aynı zamanda da taşkınlık ve iktidar hırsının 'Peygamber Ailesi'ni de hedef alarak haddini aşabileceğini ortaya koyduğuna dikkat çeken Ersoy, "Bu acı olayın tasvibi ve bu olayı yapanların tezkiyesi mümkün değildir. Ancak tarihin belli bir kesitinde meydana gelen bu üzücü olaylar artık tarihte kalmış ve tarihe mal olmuştur" ifadelerini kullandı.
Niyazi Ersoy, Müslümanlara düşen görevin; bu tür olayların tekrarlanmaması için geçmişe bağlanıp kalınmaması, tarihi olayların düşmanlık konusu haline getirilmeden, geçmişten ders çıkartılması olduğunu söyledi. Kur'an-ı Kerim'de ve hadisi şeriflerde Ehli Beyt'e özel bir yer verildiğini vurgulayan Ersoy, bütün Müslümanların da onları sevmeleri ve saygı duymaya davet edildiğinin altını çizdi.
Geçmişten günümüze kadar olan süreçte dünya üzerindeki tüm Müslümanların, söz konusu davete uyarak, Ehli Beyt sevgisini gönüllerinde nakşettiğini, bunu birlik içinde yaşamının ortay paydası olarak kabul ettiklerini kaydeden Ersoy, "Böylece Türk insanının gönlünde Ehli Beyt sevgisi doruk noktaya ulaşmış, kuşaktan kuşağa geçerek günümüze kadar gelmiştir. 'Muharrem Ayı' ve 'Aşure Günü'nün, İslam alemine, ülkemize ve milletimize barış ve huzura vesile olmasını yüce Allah'tan niyaz ederim" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 12:22:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?