5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Muharrem sofrası kuruldu

Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı üzümüyle meşhur Şahna köyünde bir asırdır gerçekleştirilen Muharrem ayı etkinlikleri çerçevesinde yöresel yemekler ve aşure ile ziyafet verildi.

Şahna köyü muhtarı Akif Yazar, köylerinde bir asırdır gerçekleştirilen etkinliklerle kültür içinde yer alan yaşam biçimi ve damak tadını gelecek nesillere aktardıklarını belirterek, "Köylülerimizin hepsi malzemeleri birkaç gün önceden biraraya getiriyorlar. Elde edilen malzeme ile yöremizin bütün yemekleri kazanlarda pişiriliyor. Daha sonra çevre köyleri de davet ederek, bir kaynaşma ve birliktelik ortamı sağlanıyor. Böylece geleneklerimiz atadan toruna aktarılıyor" dedi.

Yemek için kullanılan malzemelerin de ziyan olmadığını kaydeden Yazar, "Yemek sonrası artan malzemeler gerek köyümüzde, gerekse diğer köylerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Böylelikle sosyal bir dayanışma ortaya çıkıyor" diye konuştu. Yazar, katkılarından dolayı İlçe Müftülüğü'ne de teşekkür etti.

Yemekte kullanılan malzemelerin özelliğinin imece usulü biraraya getirilmesi olduğunu ifade eden köy aşçısı Havana Öztürk de, "Burada yöresel yemeklerimizden 'topalak' soframızın vazgeçilmezi. 3 kazan için 15 kilogram et, 30 kilogram bulgur ve baharat kullanıyoruz. Yöremizin simgesi olan üzümün yaprağından zeytinyağlı yaprak sarması ve kuru fasulye yemeği yapıyoruz. Son olarak da Muharrem ayının vazgeçilmezi aşure geliyor. Açıkçası pişirilen yemekler yöremizin damak tadını tamamıyla yansıtıyor" diye konuştu.

Etkinliklere katılan Erdemli Müftüsü Mustafa Topal ise, yemek öncesinde köylülere hitaben yaptığı konuşmada, köylerde geleneklerin yaşatılmasından son derece mutlu olduklarını söyledi. Köy halkının Muharrem ayının güzellikleriyle gelenek ve göreneklerini de birleştirip ortaya büyük bir yardımseverlik ve kardeşlik örneği gösterdiklerini kaydeden Topal, köy halkına ortaya koydukları yardımlaşma örneği için teşekkür etti.

Konuşmaların ardından köylüler, cami avlusunda kurulan sofraya oturdu. Yemeklerin yenmesinin ardından ülkenin birlik ve bütünlüğü ile dünya barışı için dua edildi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2009 Pazar 21:05:03
Güncelleme :18 Ocak 2009 Pazar 21:15:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?