4
Mayıs
2024
Cumartesi
MERSİN

Muhasebecilerden siyah çelenk

MUHASEBECİLERDEN DEFTERDARLIĞA SİYAH ÇELENK

Mersin'de serbest muhasebeci ve mali müşavirler, Vergi Dairesi Başkanlığı önüne siyah çelenk bıraktı.

'Angaryaya Hayır' sloganları da atan grup, mali müşavir kimliğinin vergi idaresince tanınması, meslek mensuplarına güvenilerek, görevlerini icra ederken itibar gösterilmesini istedi.

Hastane Caddesi'ndeki Vergi Dairesi Önünde bir araya gelen serbest muhasebeci ve mali müşavirler, burada polisin geniş güvenlik önlemleri altında eylem yaptı. 'Angaryaya Hayır' şeklinde sloganlar atan grup, burada yaptığı ortak açıklamayla da talep ve isteklerini dile getirdi. Vergi daireleri arasında uygulama birliği ve işlem standartları oluşturulması gerektiğini savunan Mersin Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Dursun Göktaş ise, defter ve belgelerle mali müşavirleri ortadan kaldırdığını öne sürdüğü pazarlık usulü ve tehdit gibi inceleme ve uygulamalara da son verilmesini istedi.

Göktaş, Ba ve Bs formlarının bilgi verme bildirimleri olması nedeniyle özel usulsüzlük cezalarının kaldırılması gerektiğini savunarak, "Mali müşavirlerin ücretlerini zamanında alabilecekleri sistem oluşturulmalıdır. Serbest meslek kazançlarında KDV'yi doğuran olay, bir an önce tahsilat esasına göre düzeltilmelidir. SMMM stajyerlerinin ücretlerinde, Gelir Vergisi istisnası sağlanmalı, mali müşavirlerin satın almış oldukları büro makineleri, bilgisayar ve yazılım giderlerinin 2 yıl içinde amorti edilerek giderleştirilmesi sistemi getirilmelidir. Mali müşavir sözleşmelerinde hesaplanan Damga Vergisi istisna kapsamına alınmalı, mükelleflerin borç ve alacaklarında cari hesap sistemine geçilmelidir" dedi.

Vergi kanunlarında 'torba kanun' uygulamasına artık bir son verilmesi gerektiğini savunan Göktaş, bunun yanında vergi mevzuatındaki karışık ve çarpık düzenlemelerin sadeleştirilmesi, geçici vergi beyannamelerinin 3 aylık dönemler halinde verilmesine yönelik uygulamasında 4. döneme son verilmesini gündeme taşıdı. İncelemeye alınacak defter ve belgelerin yazıyla istenmesi, teslim tutanağı karşılığı teslim edilmesi kuralına herkesin uyması gerektiğinin altını çizen Göktaş, telefon veya sözlü bilginin yanı sıra evrak istenmesine de son verilmesi gerektiğini dile getirdi. Yapılan açıklamanın ardından Göktaş, oda üyeleriyle birlikte Mersin Vergi Dairesi Hizmet Binası girişine siyah çelenk bıraktı. Serbest muhasebeci ve mali müşavirler, buradan Hastane Caddesi-Atatürk Caddesi güzergahını takip ederek, SGK Mersin İl Müdürlüğü önünde de eylem yaptıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

MUHASEBECİLERDEN DEFTERDARLIĞA SİYAH ÇELENK
MUHASEBECİLERDEN DEFTERDARLIĞA SİYAH ÇELENK
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2010 Perşembe 11:43:03
Güncelleme :14 Ekim 2010 Perşembe 17:56:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?