5
Mayıs
2024
Pazar
MERSİN

Mühendislerden 'güneş' çağrısı

MÜHENDİSLERDEN 'GÜNEŞ' ÇAĞRISI

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şube Başkanı Naci Erçolak, insanlığın kurtuluşunun, 'Güneş'e giden yol'u bulabilmenin yanında Güneş'e dayalı yeni bir uygarlığın oluşturulabilmesinde olduğunu söyledi.

Erçolak, 'Temiz Enerji Yasası'nın bir an önce çıkartılması gerektiğini vurgulayarak, geçen her günün Türkiye'nin aleyhine işlediği uyarısında bulundu.

MMO Mersin Şubesi tarafından 6-7 Kasım 2009 tarihleri arasında 'Güneş Bizim İçin Çalışıyor' sloganıyla bu yıl 4.'sü gerçekleştirilecek olan ,'Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi' ile ilgili olarak Mersin Tüccar Kulübü'nde bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Burada konuşan Oda Başkanı Naci Erçolak, güneşin sonsuz bir enerji kaynağı olduğuna dikkat çekerek, güneşin ilk çağlardan bu yana insanoğlunun dikkatini çektiğini, kimi uygarlıklarınsa güneşi yaşamın kaynağı, tanrısal bir güç olarak kabul edip ona taptığını anlattı. Güneşin, aynı zamanda da hayatın kaynağı olduğunun altını çizen Erçolak, güneşin her yıl dünyaya 219 milyar kilowatt/saat enerji gönderdiğini, bu enerjinin de günümüzde dünyada tüketilen enerjinin 2 bin 500 katı olduğunu savundu.

Erçolak, Türkiye'nin yılda 2 bin 640 saat güneş aldığını, söz konusu güneşin enerjisinin de 1.3 milyar ton petrole eşdeğer olduğunu ifade ederek, "Bu gücün kıymetini bilelim, farkına varıp değerlendirelim" dedi.

Bugün gelinen noktada yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yeterince değerlendirilmediğini, bunun yerine planlamayı yok sayan, dışa bağımlı enerji politikalarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya kalındığını anlatan Erçolak, enerji sektörünün günlük ve kısa vadeli politikalarla dışa bağımlı kılındığını ileri sürerek, pahalı, süreksiz ve ithal enerji kaynakları kullanıldığını, bu durumun doğal bir sonucu olarak da dışa bağımlılık olanının yüzde 72'ye ulaştığını dile getirdi.

Erçolak, "Enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılması, yurt dışına kaynak aktaran nükleer santrallerle değil, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı da amaçlayan; uzun, verimli ve kalıcı ulusal enerji politikalarının yürürlüğe konulması ve bunun sürdürülmesiyle mümkündür. Yani bu; 'güneş balçıkla sıvanmaz' gerçeğimizdir. İnsanlığın kurtuluşu güneşe giden yolu bulabilme ve güneşe dayalı yeni bir uygarlık oluşturabilme becerisine bağlı görünüyor" diye konuştu.

Türkiye'de 'Temiz Enerji Yasası'nın bir an önce çıkartılarak yürürlüğe girmesini bir zorunluluk olduğunu kaydeden Naci Erçolak, ancak yaşanan tüm gelişmelere karşın trenin kaçmak üzerine olduğunu, Türkiye'nin temiz enerjilere vermediği destek nedeniyle de ligden düşmeye aday olduğunu iddia etti. Erçolak, geçen her günün; Türkiye'de sürdürülebilir bir temiz enerji politikasının ve piyasasının oluşturulması için kaybedilen zamanı işaret ettiğini söyledi.

'4. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi'nin, Mersin Kültür Merkezi ile Cumhuriyet Meydanı'nda organize edileceğini anlatan Erçolak, sempozyum kapsamında da önemli bilimadamları ve akademisyenler tarafından hazırlanan bildirilerin sunulacağı, düzenlenecek olan çalıştay, panel, oturum ve forumlarda da güneş enerjisi alanında dünyadaki yeni teknolojik gelişmelerin masaya yatırılacağı bilgisini verdi. Erçolak, etkinliklerle birlikte aynı zamanda da güneş ve hidrojen arabalarının yanı sıra güneş teknesinin de meraklısının beğenisine sunulacağının altını çizerek, Mersin'in bir 'güneş kenti' olarak öne çıkması ve bu noktadaki çalışmaların ivme kazanmasında etkinliğin önemli bir misyon üstleneceğini dile getirdi.

MÜHENDİSLERDEN 'GÜNEŞ' ÇAĞRISI
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2009 Cumartesi 10:57:04
Güncelleme :17 Ekim 2009 Cumartesi 12:39:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?