30
Nisan
2024
Salı
MERSİN

'Mülteci' Altın Koza'da

Mersin Üniversitesi Öğrencisi Emrah Çam'ın çektiği, daha iyi yaşam koşulları için yasadışı yollardan Avrupa'ya geçmeye çalışan mültecilerin dramını anlatan kısa metraj "Mülteci" adlı film, 18. Altın Koza Film Festivali'nde yarışacak.
 

Adana'da 17 Eylül Cumartesi günü başlayan 18. Altın Koza Film Festivali'nde Mersin'den de bir film yer alacak. Yeni eğitim-öğretim yılında İstanbul Üniversitesi'ne geçiş yapan üniversite öğrencisi Emrah Çam'ın, Mersin Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisiyken çektiği ödüllü "Mülteci" filmi, Altın Koza'da 'Kurmaca' dalında ilk 10 film arasında yer almayı başardı. 18. Altın Koza Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nda finalist olarak yarışacak kısa metraj "Mülteci"
filmi, Mersin Balıkçı Barınağı'nda çekildi.

Emrah Çam, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, senaryosu ve yönetmenliği kendisine ait filmle, Afrika'dan Avrupa'ya gitmek isteyen bir mültecinin kaçış hikayesi ve bu yolculuğunda yaşanan ölümlere dikkat çekmek istediğini söyledi. Filmde başrolü, hayatının ikinci baharında amatör oyunculuğa merak salan işçi emeklisi Mehmet Gönenler'in oynadığını, 55 yaşındaki oyuncunun daha önce de yerel bir televizyon kanalı için çekilen 6 bölümlük bir dizide rol aldığını belirten Çam, mülteci rolünü ise hiç oyunculuk deneyimi olmayan MEÜ Psikoloji Bölümü öğrencisi Nijeryalı İbrahim Maisuleh'in üstlendiğini aktardı. 

Filmi Balıkçı Barınağı'nda üniversite öğrencisi 8 kişilik ekiple 6 günde tamamladıklarını kaydeden Çam, burada, kendi çabalarıyla derme çatma bir kulübe oluşturduklarını ve çekimleri yaptıklarını ifade etti. Çam, filmin konusunu da "Adem Kaptan, limandaki küçük kulübesinde yalnız başına yaşamaktadır. Hayatına bir anda giren mülteciyle o da bu kaçış mücadelesine dahil olur" cümleleriyle anlattı.

GENÇ YAŞTA İKİ FİLM VE ÖDÜLLERİN SAHİBİ

Henüz 26 yaşındaki Çam, bu yıl içerisinde biri "Mülteci", diğeri "Uzak Ara" adlarını taşıyan iki kısa metraj film çektiğini ve bu çabalarının ödüllendirildiğini söyledi. Bu ödüllerin kendisini motive ettiğini ve büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Çam, Altın Koza'dan da ödül beklediğini vurguladı. "Mülteci" filminin festivalde 21-22 Eylül 2011 tarihlerinde Adana Kültür Sanat Merkezi'nde gösterileceğini bildiren Çam, oyunculara ve ekip arkadaşlarına teşekkür etti.

MEÜ'ye 2007 yılında başladığı, bu yıl Farabi Öğrenci Değişim Programı kapsamında eğitimine İstanbul Üniversitesi'nde devam edeceği bilgisini veren Çam, kendisini şu cümlelerle ifade etti:

"2010 yılında Avrupa Birliği Gençlik Değişim Programı Eylem 3.1 kapsamında Fransa'nın Metz şehrinde bir etkinlikte görev aldım. Yine bu yıl içerisinde Avrupa'nın farklı ülkelerinden amatör ve profesyonel fotoğrafçıların katıldığı 'Engelleri Fotoğrafçılıkla Yık' adlı projede basın danışmanlığını yürüttüm. Aynı yolda kendimi geliştirerek yürümeye devam edeceğim."

Emrah Çam'ın senaryosunu yazıp yönettiği kısa metraj filmlerin aldığı ödüller ise şöyle:

"Uzak Ara - 2011
Yeşil Kamera 2. Ulusal Üniversitelerarası Kısa Film Yarışması, Üçüncülük Ödülü-2011
9. Ulusal "Yürüyen Köşk" Çevre Kısa Film Yarışması, Finalist-2011
LİONS Uluslararası Kısa Film Yarışması, Finalist-2011
Mülteci - 2011
'Geleceğin Sineması 8' Kısa Film Projelerini Destekleme Yarışması, Destek Ödülü-2011
18. Adana Altın Koza Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Finalist-2011
Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, Gösterim-2011"

iha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2011 Pazartesi 18:50:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?