2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mut umudunu zeytine bağladı

Mersin'in Mut ilçesinde, iklim ve toprak yapısı avantajıyla herhangi bir kimyasal mücadele ve gübrelemeye gerek duyulmaması nedeniyle zeytin tarımı yapılan alanın her geçen gün arttığı, üreticilerin gelir seviyelerini artıran üründe verim ve kaliteyi yükseltmek için yatırıma yöneldiği kaydedildi.

İlçe Tarım Müdürü Murat Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin Toros dağlarının güney yamaçlarında lokalize olmuş bir konumda yer aldığını ve üreticinin Akdeniz'in son derece avantajlı iklim yapısıyla tarımsal üretimde alternatif seçenekleri çok iyi değerlendirebildiğini söyledi.

İlçe nüfusunun yüzde 90'ının tarımdan geçimini sağladığını ifade eden Orhan, topoğrafik ve iklim yapısı itibariyle özellikle turfanda meyvecilik konusunda önemli bir potansiyele sahip olduklarını belirtti.

Bu kapsamda, özellikle son 5 yıllık dönemde zeytin yetiştiriciliğine yoğun bir yöneliş gözlendiğini ve insanların zeytini ''yeni bir umut kapısı'' olarak görmeye başladığını anlatan Orhan, şöyle konuştu:

''İlçede zeytin yetiştirilen alan, kısa sürede 149 bin 600 dekara ulaştı. Bu arazilerdeki ağaçların 1 milyon 334 bin adeti meyve verme yaşında bulunuyor. Kalan 2 milyon 90 bin adedi ise henüz verime yatmamış durumda. İlçede yıllık ortalama 60 bin ton civarında rekolte elde edilmektedir. Bunun yüzde 70-75'lik kısmı sofralık salamura, kalan kısım ise yağlık olarak değerlendirilmektedir. Yıllık zeytin yağı rekoltesi ise 2 bin 500 ton civarındadır.''

Türkiye genelinde zeytin ağacı varlığının 2007 yılında yüzde 17 artarken, Mut'ta ise bu artışın yüzde 108 oranında gerçekleştiğini ifade eden Orhan, ''Bu gösteriyor ki ilçemiz geleceğini zeytinde arıyor'' dedi.

Mut'ta ''gerek iklim gerekse toprak yapısı ve çevresel etmenler açısından herhangi bir kimyasal mücadele ve gübrelemeye gerek kalmadan oldukça başarılı bir şekilde zeytin yetiştirildiğini'' vurgulayan Orhan, şunları kaydetti:

''Natürel yetiştirmeden dolayı hasat sonrasında herhangi bir kalıntı veya rezüdi bulunmamaktadır. Bu bağlamda özellikle tarımsal kalkınma kooperatiflerimiz organik tarım ürünü sertifikası veren firmalarla 53 sözleşme imzalamış ve Diştaş Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yaklaşık 3 bin dekar alanda 123 çiftçi ile organik tarım ürünü sertifikası almıştır. 2008 yılı itibariyle bu rakamın 6 bin dekara çıkartılması, sürecin katlanarak devam etmesi hedeflenmektedir.

Bunun sonucunda zeytine dayalı sanayi hızlı bir şekilde gelişmektedir. Toplam 9 kontini sistem zeytinyağı fabrikası, 23 çeşitli büyüklüklerde işletme kuruldu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının da özellikle tarımsal kalkınma kooperatiflerine destek verilmesi sonucu 60 ton kapasiteli zeytinyağı fabrikası kuruldu.''

Fidan adaptasyonu konusunda son derece başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve alınan sonuçların da bunu gösterdiğini ifade eden Orhan, personelin girişimleri ve üreticinin ilgisi sonucunda bilinçli tarım faaliyetinin artığını, bu yöndeki desteklerinin süreceğini sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 17:07:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?