2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mut'ta rekolte beklentisi

Mersin'in Mut ilçesinde, kayısı üretiminde bu yıl rekoltenin 68 bin 221 ton olarak gerçekleşmesinin beklendiği bildirildi.

İlçe Tarım Müdürü Murat Orhan, yaptığı açıklamada, sahip olduğu mikroklima özelliği nedeniyle ticarete konu olabilecek kalite ve miktarda sofralık taze kayısı üretiminin, kuzey yarım kürede en erkenci olarak Mut'ta yetiştirildiğini ifade ederek, "Mut’ta yetiştirilen sofralık turfanda taze kayısı miktarı iklim koşullarına bağlı olarak yıllık 60 bin - 75 bin ton arasında değişmekte olup, bu miktarın 100 bin tonun üzerine çıkarılması mümkündür. İklim koşullarının çok iyi gitmesi nedeniyle 2008 yılı rekoltesinin 68 bin 221 ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir" dedi.

İlçede 40 bin 453 dekar alanda 6 bin 800 işletme tarafından kayısı üretimi yapıldığını belirten Orhan, 27 bin 200 kişinin geçimini bu yolla sağladığını kaydetti. İlçede sofralık erkenci kayısı hasadının 5 Mayıs - 31 Haziran döneminde gerçekleştiğini ifade eden Orhan, "Ülkemize rakip olan İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde sofralık turfanda kayısı hasadı ancak Haziran başlarında başlarken, Mut’ta erkenci kayısı hasadı Mayıs ayının ikinci haftasında başlamaktadır. Ayrıca, Türkiye genelinde Mut ilçesi 2007 yılında kayısı üretiminde kimyasalların kayıt altına alınması projesinde pilot bölge seçilmiş olup, kayısı meyvesi üretiminde barkot uygulamasına geçilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede kayısı meyvesini tüketen tüketiciler, tükettiği kayısılara üretim aşamasında uygulanan kimyasallar hakkında bilgi sahibi olacaklardır" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2008 Pazartesi 18:44:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?