2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mut'tan Ortadoğu'ya kayısı ihracatı

Türkiye'nin sofralık kayısı tüketiminin yüzde 70'ini karşılayan Mersin'in Mut ilçesinden bu yıl ilk kez Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıldığı bildirildi.

Mut İlçe Tarım Müdürü Murat Orhan, yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Toros Dağlarının güney eğiminde yer alan denize yükseltisi 200-bin 500 metre arasında değişen ilçenin, "mikro klima iklimi" özelliğiyle kayısı üretimi için coğrafi açıdan en ideal bölge konumunda olduğunu belirtti.

Türkiye'nin sofralık kayısı tüketiminin yüzde 70'inin Mut'tan, kalan yüzde 30'luk bölümünün ise Akdeniz kuşağındaki diğer yerlerden karşılandığını belirten Orhan, "Bu yıl rekolte ve kalite üreticinin yüzünü güldürürken, bir başka sevindirici gelişme de ihracatta yaşandı. Rusya'ya ihracatta daha sonraki yıllarda Bulgaristan ve Romanya pazarının da değerlendirilmesiyle yeni açılımlara kavuştu. Ancak, bu yıl ilk kez Katar ve Suudi Arabistan ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerinden de talep geldi.

Ortadoğu ülkelerine ihracat, yöreye önemli ekonomik canlılığı da beraberinde getirecek" dedi. Orhan, yaklaşık 2 yıl önce tescil edilen Mut kayısısının, önceki yıl 3 bin ton olan ihracatının geçen yıl 11 bin tona ulaştığını, bu yıl ise 20 bin tonu hedeflediklerini, rekoltenin ise 60-70 bin ton arasında gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

Mayıs ayının ikinci haftasında başlayan hasatta, kayısının kilosunun 80 YKr'den satıldığını, fiyatların kaliteye paralel olarak değiştiğini belirten Orhan, şöyle devam etti:

"Şu anda ihracatlık çeşitlerin kilosu 1 ile 1.5 YTL arasında toptan fiyattan alıcı buluyor. Yurt içi piyasaya ise 40 YKr ile 1 YTL arasında fiyatla ürün sunuluyor. Meyve suyu yapımında kullanılan çeşitler ise 25 YKr'den satılıyor. Bu durum, kaliteli üretimin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Çünkü kaliteli çeşitleri üretenler, oluşan fiyatlardan son derece memnun"

Orhan, üreticileri, ihracata uygun çeşitlerle yetiştiricilik yapmaları konusunda yönlendirdiklerini, bu sayede gelirlerinin ve refahlarının artmasına katkı sağlamaya çalıştıklarını vurguladı.

İsmi kayısı ile sembolleşen Malatya'nın, kurutmalık çeşitlerde; Mut'un ise sofralık kayısı çeşitleriyle piyasaların lideri olduğunu söyleyen Orhan, "Bu nedenle Malatya kayısısını, Mut kayısısına rakip görmüyoruz. Onlar kurutmalıkta biz ise sofralıkta rakip tanımıyoruz. Sofralık çeşitlerdeki liderliğimiz önümüzdeki yıllarda daha da güçlenecek. Çünkü teknolojik ve bilimsel yöntemlerle tarım konusunda önemli mesafe alıyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2008 Perşembe 10:32:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?