2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Mut'un geleceği zeytinde

Mersin'in Mut ilçesinde, son 5 yılda zeytin yetiştiriciliğinin artarak 149 bin 600 dekar alana ulaştığı bildirildi.

Mut Kaymakamı Osman Yenidoğan, ilçenin Toros dağlarının güney yamaçlarında lokalize olmuş bir konumda yer aldığını ve üreticinin Akdeniz'in son derece avantajlı iklim yapısıyla tarımsal üretimde alternatif seçenekleri çok iyi değerlendirebildiğini söyledi.

İlçe nüfusunun yüzde 90'ının tarımla geçimini sağladığını ifade eden Yenidoğan, topoğrafik ve iklim yapısı itibariyle özellikle turfanda meyvecilik konusunda önemli bir potansiyele sahip olduklarını belirterek, "Bu kapsamda, özellikle son 5 yıllık dönemde zeytin yetiştiriciliğinde artış olmuştur. İnsanlar zeytini yeni bir umut kapısı olarak görmeye başlamıştır" dedi.

Yenidoğan, 5 yılda ilçede zeytin yetiştirilen alanların 149 bin 600 dekara ulaştığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Bu arazilerdeki ağaçların 1 milyon 334 bin adedi meyve verme yaşında bulunuyor. Kalan 2 milyon 90 bin adedi ise henüz verime yatmamış durumda. İlçede yıllık ortalama 60 bin ton civarında rekolte elde edilmektedir. Bunun yüzde 70-75'lik kısmı sofralık salamura, kalan kısım ise yağlık olarak değerlendirilmektedir. Yıllık zeytinyağı rekoltesi ise 2 bin 500 ton civarındadır. Türkiye genelinde zeytin ağacı varlığı 2007 yılında yüzde 17 artarken, Mut'ta bu artış yüzde 108 oranında gerçekleşmektedir. Bu gösteriyor ki ilçemiz geleceğini zeytinde arıyor."

Mut'ta gerek iklim gerekse toprak yapısı ve çevresel etmenler açısından herhangi bir kimyasal mücadele ve gübrelemeye gerek kalmadan oldukça başarılı bir şekilde zeytin yetiştirildiğini vurgulayan Yenidoğan, "Natürel yetiştirmeden dolayı hasat sonrasında herhangi bir kalıntı bulunmamaktadır. Bu bağlamda özellikle tarımsal kalkınma kooperatiflerimiz organik tarım ürünü sertifikası veren firmalarla 53 sözleşme imzalamış ve Diştaş Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yaklaşık 3 bin dekar alanda 123 çiftçi ile organik tarım ürünü sertifikası almıştır. 2008 yılı itibariyle bu rakamın 6 bin dekara çıkartılması, sürecin katlanarak devam etmesi hedeflenmektedir. Bunun sonucunda zeytine dayalı sanayi hızlı bir şekilde gelişmektedir. Toplam 9 tane zeytinyağı fabrikası, 23 çeşitli büyüklüklerde işletme kuruldu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığının da özellikle tarımsal kalkınma kooperatiflerine destek vermesi sonucu 60 ton kapasiteli zeytinyağı fabrikası kuruldu" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 17:38:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?