3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Muz serada 85 YKr'ye düştü!

Serada kilosu toptan 85 YKr'ye kadar düşen Anamur muzu, üretim alanlarına yakın bölgelerdeki semt pazarlarında 1,75 YTL'den başlayan fiyatlarla tüketiciye sunuluyor.

Türkiye'nin toplam muz üretiminin yüzde 50'den fazlasını karşılayan ve Mersin'in Anamur ilçesinde faaliyet gösteren Muz Üreticileri Birliği (Muz-Bir) Başkanı Ayhan Güzel, yaptığı açıklamada, girdi maliyetlerinin arttığını, kazançlarının azaldığını, düşük fiyatın ise üretim artışından değil, kaçak muz girişinden kaynaklandığını söyledi.

Serada toptan alınan ürünün fiyatının, üretim alanlarına yakın bölgelerdeki semt pazarlarında, iki katını aşan, 1,75 YTL'den başlayan fiyatlarla tüketiciye sunulduğunu ifade eden Güzel, rakamın tüketim talebi yüksek olan büyük şehirlerde, kalitesine göre daha da arttığını bildirdi.

Güzel, kokusuyla, tadıyla ayrı bir lezzeti olan yerli muz dururken, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle halkın, ''kocaman, tatsız ve aroma fakiri'' olduğunu iddia ettiği ithal muza mahkum edilmek istendiğini savundu.

Anamur ve çevresinde muzun kilosunun serada 85 YKr'ye kadar düştüğünü, oysa 7 yıl önce aynı şartlarda kilosunu 1,50 ile 1,75 YTL arasında sattıklarını vurgulayan Güzel, şunları söyledi:

''Türkiye'nin yıllık toplam muz ihtiyacı 300 bin ton civarında. Bunun yaklaşık 150-170 bin tonu Anamur ile yakın çevresindeki Bozyazı, Gazipaşa ve Alanya'da üretiliyor. İhtiyacımız olan muzun yaklaşık yarısının ithalatla geldiği görülse de kaçak girişler nedeniyle bu oran artıyor, fiyatlar da taban yapıyor.''

Güzel, bir dönüm muz serasının maliyetine de dikkati çekerek, ''35 bin YTL bahçe, 25 bin YTL sera kurma, 5 bin YTL de muz ekimi olmak üzere toplam 65 bin YTL olan maliyeti karşılamak oldukça güç. Bir dönüm muz serasında yaklaşık 180 ağaç bulunduğu dikkate alınırsa, rekolte ortalama 6 bin 300 kilo olarak gerçekleşir. En iyi koşullarda bu rekolte 7,5 tonu aşmaz. Tablo ortada, maliyetler artıyor, kazancımız azalıyor. Düşük fiyat, üretim artışından değil, kaçak muz girişinden kaynaklanıyor'' şeklinde konuştu.

-İTHALAT ZAMANLAMASI-

Güzel, serbest piyasa ekonomisi ve küreselleşme nedeniyle ithalata karşı çıkmadıklarını, ancak, dışardan ürün girişi zamanlamasının yanlış olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

''Hükümet, öncelikle sınır kapılarındaki kontrole ağırlık verip kaçak girişleri önlemeli. Çünkü, kaçak getirilen ürün piyasa koşullarının çok altında satıldığında, yerli ürünün rekabet gücünü bitiyor. İthalat da yerli muzun en yoğun hasat dönemi olan Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yapılmamalı. İthalat, bu 4 ayın dışında yapılırsa yerli üreticinin ürünü değerlenmiş olur.''

Güzel, önlem alınmadığı takdirde muz üreticilerinin seralarını sökeceğini, yaşanılan sıkıntılar dolayısıyla alternatif ürünlere yönelişin başladığını, yerli üretiminin azalmasının, bu üründe Türkiye'yi dışarıya bağımlı hale getireceğini ve muzun kilosunun en az 5-6 YTL olacağını sözlerine ekledi.

AA
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 10:33:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?