3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Müzeler iki gün ücretsiz

Mersin Müze Müdürü Songül Ceylan Bala, müzelerin sadece tarihi eserlerin teşhir edildiği yerler olmasından ziyade birer eğitim yuvası olması gerektiğini belirterek, "Mersin'de müzeler gereken ilgiyi görmüyor" dedi.

Bala, her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Müzeler Haftası"nın bu yıl da başta ücretsiz müze ziyaretleri olmak üzere bir dizi etkinlikle kutlanacağını söyledi.

Bala, hafta içerisinde klasik ve çağdaş müzeciliğin tüm yönleriyle ele alınacağını ve birtakım etkinlikler düzenleneceğini kaydetti. Mersinlilerin, hafta nedeniyle Mersin'de bulunan 4 müzeyi 2 gün boyunca ücretsiz olarak ziyaret edebileceklerini açıklayan Bala, Mersin'deki kutlamaların 20 Mayıs'ta törenle başlayacağını, açılış
konuşmalarının ardından Salsa Latin dansları, bale, gitar pop, caz ve funk gösterilerin yapılacağını belirtti.

Neolitik dönemden, kalkolitik, tunç, Roma, Bizans ve günümüzden eserlerin yer aldığı Mersin Müzesi'nin bilgi vermek için her zaman açık olduğunu belirten Bala, "2007 yılı içerisinde müze ve ören yerlerini toplam 30 bin 790 kişi ziyaret etti. Bu ziyaretlerden 37 bin 452 YTL gelir elde ettik" diye konuştu.

Müzelerin hiçbir zaman için gereken ilgiyi görmediğini söyleyen Bala, Mersin Müzesi'nde 27 bin 278 eserin yer aldığını, Mersin genelinde ise 100 bine yakın eser sergilendiğini kaydetti. 2007 yılında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda 846 eserin müzelere kazandırıldığını ifade eden Bala, müzelerin bilim yuvaları haline getirilmesi gerektiğini, bunun için de müzelerde halkın katılabileceği kursların açılması, eserlerin cam duvarlar arasından kurtarılması gerektiğini dile getirdi.

Bu yıl düzenleyecekleri etkinliklerde okullar ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışacaklarını açıklayan Bala, "İçel Sanat Kulübü ile görüştük. Bu kapsamda öğrenciler bale, Latin dansı, salsa gibi gösterilerde bulunacaklar. Ayrıca birkaç ilköğretim okulunun öğrencileri resim öğretmenleriyle birlikte katılıp 'Elimdeki Anadolu' adlı bir sergi açacaklar. Bu etkinlikte hamurdan heykel yapılacak ve gündüz yapılan eserler akşam da sergilenecek" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 13:24:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?