3
Mayıs
2024
Cuma
MERSİN

Nar ekşisi yoğun talep görüyor

Mersin'in Silifke ilçesinde, hasadına başlanan nar kalitesine göre 1,5 ila 2 YTL arasında değişen fiyatla satılıyor. Hasatla birlikte üretimine başlanan nar ekşisi kilosu 20 YTL'den alıcı buluyor.

Nar üreticisi İlhan Çuniçen, yaptığı açıklamada, 15 dönüm bahçeden 20-25 ton nar elde ettiğini belirterek, "15 dönüm nar bahçemizden 20-25 ton ürün elde ediyoruz. Bunun 10 tonunu nar ekşisi yapıyoruz. Aynı zamanda piyasadan nar alımı yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı belge alarak küçük bir entegre tesisinden öte büyük bir nar fabrikası açmayı hedefliyoruz. Hijyenik ortamda yaptığımız nar ekşilerini vatandaşların beğenisine sunuyoruz. Günde 100 ile 150 kilo arasında nar ekşisi yapıyoruz" dedi.

Ürünlerinin doğal olup katkısız yapıldığını belirten İlhan Çuniçen, şöyle konuştu:

"Nar ekşilerini Adana ve Ankara'ya toptan gönderiyoruz. Perakende olarak çevredeki esnafa veriyoruz. Yurt içinde iyi bir pazar yakaladığımız zaman hedefimiz yurt dışına açılmak olacak. Eylül ve kasım ayları arasında nar hasadı yapılırken nar ekşisinin kilogramını 20 YTL'den satıyoruz. Toptan olarak almak isteyenlere her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Nar ekşisi ihtiyacı olanlara adrese teslim yapıyoruz."

Göksu Vadisi köylerinden Keben ve Sabak'ta üretimi sıklıkla yapılan Silifke aşısı Keben narında hasat döneminin yoğun bir şekilde yapıldığını belirten Çinuçen, sözlerine şöyle devam etti: "Silifke'de bu yıl bin 800 dönüm nar bahçesinden 3 bin 300 ton nar hasadı yapılacak. Göksu vadisinin mikroklima özelliği nedeniyle sadece bizim yörede yetiştirilen Silifke aşısı Keben narının Tarım Bakanlığından 33 N16 olarak tescillenmiş olup ve Türkiye'nin tek sofralık narı özelliği taşımaktadır."

Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş da yaptığı açıklamada, bütün ürünlerde olduğu gibi narda da hasadın zamanında yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Zamanında yapılmayan ürün hasat işlemleri tüketiciler tarafından pek fazla benimsenmemektedir. Bu konuda üreticilerimiz daha dikkatli davranmak mecburiyetinde. Silifke nar varlığı olarak da dikkate değer bir ilçemizdir. Narda yaklaşık 3 bin ton senelik üretim yapılmaktadır. Nar hemen hemen her çeşidi ile mevcut. Tatlısıyla, ekşisiyle, mayhoşuyla, cinsler olarak ayıracak olursak Arap nar dediğimiz yörede nar ekşisi yapılan bir tür var. Ayrıca aşılanmış narlarımız var. Aşılanmış narlarımızdan en çok dikkat çekeni Silifke aşısı Keben narı tescilli bir narımızdır. Taneye 2 kilo kadar ürün verebilmektedir. Aroması hoştur, göze ve damağa hitap eden bir nar türü. Bunun dışında Hicaz aşısı denilen bir aşı türümüz var. Gökbahçe denilen başka bir aşı türü var. Kargıcak dediğimiz bir aşı türü var. Devedişi dediğimiz başka bir aşı türü var."

Keben narının henüz daha dalındayken pazarlandığını anlatan Göktaş, sözlerine şöyle devam etti: "Yurt içerisinde çok ciddi isim yapmış yurt içi tüketimden arta kalan olmadığı için neredeyse yurt dışına gönderilemiyor. Bu anlamda biz bu nar türünü köyümüzde teşvik ediyoruz. Yeni yeni bahçelerinde tarıma açılması Silifke aşısı Keben narının da o bölgelere dikilmesi ile kendisine özgü mikro klima özelliği olan bu vadide daha çok nar üretimi yapmak hedefindeyiz."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 12:34:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?