2
Mayıs
2024
Perşembe
MERSİN

Narenciye dalda çürüyor!

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, narenciyede bu yıl hüsran yaşandığını ve üreticinin de adeta bir 'ateş çemberi' içinde olduğunu ifade ederek, sektörde yaşanılan açmazın en önemli nedenin ise ihracattaki düşüş olduğunu kaydetti.

Henüz hiçbir şey için geç olmadığına belirten Gökçel, çözüm yolunda somut adımlar atılması durumunda sorun ve sıkıntıların da kendiliğinde aşılacağını savundu.

Mersin Ziraat Odası'nda bir araya gelen Mersin, Adana ve Hatay Ziraat Odası temsilcileri ortak bir açıklama yaparak; narenciyede hasat dönemi olmasına karşın ürünün dalında çürüdüğünü dile getirdi. Narenciye ihracatı ve dahili tüketiminin durma noktasına geldiğine dikkat çekilerek, yaşanılan sorun ve sıkıntıların çözüme kavuşturulmasını istedi.

Yapılan ortak açıklamayı kamuoyuna duyuran Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, narenciye üretiminin yüzde 100'lük bir bölümünün Çukurova Bölgesi'nde gerçekleştirildiği bilgisini vererek, bugün gelinen noktada gerek iç pazarda, gerekse de ihracatta çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti. Gökçel, üretilen ürünlerin maliyetinin altında sattıklarını, daldaki ürüne alıcı bulamadıkları gibi hallerde satışa sunulan ürünlere de talep olmadığı için çürüdüğünü anlattı.

Bugün narenciye sektöründe yaşanılan sorunun kaynağının ihracattaki düşüş olduğuna işaret eden Cengiz Gökçel, sorunun aşılması noktasında Devlet Bakanı ve
Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen ile görüşmelerde bulunacaklarını ve çözüm yolunda somut adımların atılmasını istediklerini kaydetti. Gökçel, iç piyasada satışların maliyetini arttıran en önemli etkenin ürün işleme ve nakliye maliyetleri olduğunu, bunun önüne geçilebilmesi için de akaryakıt ve vergi indirimi gibi girişimlerde bulunabileceğini savundu. Resmi kurum ve kuruluşlarca turunçgil tüketiminin arttırılmasını talep eden Gökçel, piyasa arz dengesinin sağlanması için de depolama yapan çiftçilerin, bu yıl için düşük faizli krediyle desteklenmesini istedi.

İhracatçılarla yapmış oldukları görüşmeleri de aktaran Cengiz Gökçel, ihracatçıların da nakit sıkıntısı yaşadığını bu durumun aşılması için de ilgili bankalar tarafından faizsiz kredi verilmesinin sağlanarak, finansal yönden rahatlatılmasıyla birlikte ihracatçıların geçen yıldan kalan ihracat teşvik primlerinin nakit olarak ödenmesini dile getirdi. Gökçel, "Rusya'ya satış yapan ihracatçılar, satış işlemlerini o ülkenin para birimine göre yapmakta, tahsil ettiklerini de dolar üzerinden Türkiye'ye
getirmekte zorlanıyorlar. Bu durumun mutlaka aşılması, ihracatçıya gereken desteğin verilmesi şart" dedi.

Dile getirmiş oldukları sorun ve sıkıntıların aşılması için acil çözüm yollarının devreye sokulması gerektiğini belirten Cengiz Gökçel, bunun yapılması halinde de dalında bekleyip satılmayan ürünlerin satılacağına inandıklarını ifade etti. Gökçel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu yıl geç kalmış değiliz. Daha mandalina hasat döneminin yarısında, dikenli limonda ve greyfurt ile birlikte Washington cinsi portakalı hasadına yeni başlandı. Dolayısıyla zaman geçmiş değil. Eğer istek ve taleplerimiz yerine gerilirse, bugün narenciye de yaşanılan sorunlar yaşanmayacaktır." Bugün narenciyede ortaya çıkan tabloyu; 'vahim bir tablo' olarak yorumlayan Gökçel, narenciye üreticisinin bugün bir alev topunun içinde olduğunu ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen yapılacak olan çalışmalarla birlikte sorun çözüleceğini anlattı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 21:05:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?